Ciastka czekoladowo - orzechowe, bez mąki
(przepis jest stąd, zmieniony przeze mnie)
Jeszcze przed upieczeniem :)
Składniki na 15 dużych ciastek:
210g orzechów włoskich, uprażonych na folii aluminiowej w 180 stopniach przez ok 7-8 minut, a następnie bardzo drobno posiekanych
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki naturlanego kakao
szczypta soli
2-4 białka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
2. W dużej misce mieszamy razem dokładnie cukier, kakao, sól oraz orzechy. Dodajemy 2 białka oraz aromat waniliowy i mieszamy całość przy pomocy łyżki - masa utworzy dość zwartą kulę ciasta. My chcemy uzyskać ciasto podobne do ciasta na brownie - czyli gęstego ale jednak na tyle mokrego, aby swobodnie dało się je nakładać łyżką na blachę, dlatego dodajemy po trochu białka, po dodaniu mieszając składniki aż do całkowitego połączenia - do momentu gdy ciasto osiągnie wyżej opisaną konzystencję (możliwe, że nie będziemy musieli dodać wszystkich białek tylko np. 3 lub 3,5 białka).
3. Nakładamy ciasto przy pomocy łyżki na przygotowaną blachę, tak, aby tworzyło okrągłe kałuże, zostawiając między ciastkami odstęp ok. 2cm - ciastka trochę urosną i rozejdą się na boki.
4. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 minut (małe ciastka) - 14 minut (duże ciastka) aż będą lekko twarde na wierzchu. Jeśli nie zjemy ich od razu po upieczeniu (co jest wielce prawdopodobne) przechowujemy je w zamkniętym pojemniku.
wyglądają zabójczo-pysznie :]
OdpowiedzUsuńale czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńmusisz zacząć wysyłać zagranico!
OdpowiedzUsuńmniam.. ;D
OdpowiedzUsuńPrezentują się wspaniale!
OdpowiedzUsuńPyszne, zrobilam w zeszly weekend!
OdpowiedzUsuńwyglądaj smakowicie i tak smakują,pychota:)palce lizać!
OdpowiedzUsuń