czwartek, 16 września 2010

Szarlotka z orzechową warstwą i podwójnym kruchym ciastem

Szarlotka idealna, bardzo kojarzy mi się z moją "rodzinną" szarlotką z tym, że u nas nie robi się warstwy orzechowej a miesza się orzechy z jabłkami i jeszcze dodajemy rodzynki - choć, wstyd przyznać, bardziej smakuje mi nie-rodzinna, czyli dzisiejsza wersja tego ciasta no i to kruche ciasto - nie za suche, nie za mokre, akurat tak kruche, jak powinno być. Ciasto zapewne zostanie zrobione jeszcze nie raz i nie dwa bo wszystkim smakuje ;)

Szarlotka z orzechową warstwą i podwójnym kruchym ciastem
(przepis jest stąd + moje komentarze)
Składniki na formę do ciasta o średnicy 28cm:

Kruche ciasto
500g mąki pszennej
300g zimnego masła, posiekanego na małe kawałki
150g cukru
2 żółtka
2 płaskie łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa orzechowa
250g orzechów włoskich, drobno posiekanych
75g masła
75g cukru
3 łyżki miodu

Warstwa jabłkowa
1,2kg jabłek (waga przed obraniem)

1. Robimy kruche ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem, w mieszankę suchych składników wcieramy masło opuszkami palców (dużo łatwiej robi się to przy pomocy pastry blender aż powstaną bardzo drobne okruszki.
2. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto (gdyby kleiło się do rąk należy podsypać je odrobiną mąki). Dzielimy ciasto na 2 równe części, zawijamy je w folię plastikową - jedną chowamy na godzinę do lodówki, drugą na taką samą ilość czasu do zamrażarki.
3. Formę do ciasta o średnicy 28cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
4. Ciastem, które było w lodówce wykładamy dno formy - można np. urywać po kawałku ciasta i wylepiać nim formę lub po prostu rozwałkować ciasto, co kto woli. Wstawiamy formę z ciastem z powrotem do lodówki.
5. Przygotowujemy masę orzechową: miód, cukier oraz masło wkładamy do niedużego rondla, kiedy masło się rozpuści dodajemy orzechy i ciągle przesmażamy razem na małym ogniu przez ok 5 minut.
6. Zdejmujemy rondel z masą orzechową z ognia, wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, na ciasto wykładamy masę orzechową i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
7. W tym czasie obieramy jabłka i usuwamy  z  nich gniazda nasienne. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach,  następnie odciskamy z nich nadmiar soku na sicie. Wykładamy jabłka na podpieczony spód. Na jabłka ścieramy ciasto wyjęte z zamrażarki, również na grubych oczkach tarki.
8. Wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut - aż wierzch lekko się przyrumieni.

7 komentarzy:

  1. Oooo.. jak szarlotka z orzechami to ja się piszę bez mrugnięcia okiem ;)

    Zapisuję sobie przepis, na pewno z niego skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  2. My nie mamy domowego przepisu na szarlotkę. W ogóle rzadko piekliśmy ciasta, dopóki ja się za to nie zabrałam. A taka szarlotka... Lubię. I, jeśli dobrze zobaczyłam, nie ma rodzynek. Cudnie! ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ta gruba warstwa jabłek w środku jest bardzo zachęcająca.

    OdpowiedzUsuń
  4. zapisuje i musze sprobować, zwlaszcza, ze mam zapas orzechow, wyglada swietnie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię połączenie jabłek i orzeszków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam ochotę na szarlotkę, a na dodatek z dodatkiem orzechów mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam wielką ochotę, by upiec tę szarlotkę!

    OdpowiedzUsuń