środa, 14 kwietnia 2010

Ciasto z wiśniami i migdałami

Kiedy zrobiłam to ciasto po raz pierwszy stwierdziłam, że bardzo ładnie się prezentuje - w otoczce z kruchego ciasta, z puszystym bezowym przykryciem. Dlatego też od razu zrobiłam zdjęcie telefonem i z zamiarem pochwalenia się swoim wypiekiem posłałam co bardziej łakomczuchowatym członkom swojej rodziny. Skutek tego był taki, że wszystkie zwrotne smsy zawierały mniej więcej taką samą treść - zostało mi przykazane zrobić identyczne ciasto następnego dnia, podczas którego odbywała się familijna impreza. Wszystkim ciasto bardzo smakowało, polecam :)

Ciasto z wiśniami i migdałami

(przepis cytuję za stroną + moje komentarze)



Składniki

(na formę o średnicy 20 cm)

Ciasto:
300 gram mąki
200 gram masła
2 łyżki bułki tartej
100 gram cukru pudru
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego

Nadzienie:
szklanka wiśni (świeżych lub z zalewy, ale mogą też być rozmrożone wiśnie, z których trzeba odlać sok przed użyciem) - można wziąć trochę więcej wiśni niż szklanka (ja użyłam około 1,5 szklanki, ale należy wtedy trochę zwiekszyć ilosć mąki ziemniaczanej, do ok. 3 łyżek)
3 białka
50 gram cukru pudru do białek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 gram mielonych migdałów - można dać trochę więcej migdałów, albo dodatkowo orzechów włoskich lub pekan

1.Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder przekładamy do jednego naczynia. Dodajemy masło i żółtka i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
2.Okrągłą formę natłuszczamy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki tortownicy, lub jeśli nie chce nam się wałkować odrywamy po kawałku ciasto i wyklejamy nim formę. Środek ciasta posypujemy bułką tartą i wstawiamy do lodówki na kilka minut.
3.Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier puder. Wiśnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i delikatnie przekładamy do połowy ubitej piany. Dosypujemy mielone migdały. Masę przekładamy do tortownicy.
4.Na wierzch wykładamy pozostałą pianę i wstawiamy do piekarnika na godzinę, pieczemy w 160ºC. Po 40 minutach pieczenia nakrywamy ciasto folią aluminiową, aby wierzch nie był za bardzo przypieczony i pieczemy kolejne 20 minut. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.
5. Uwaga ! - zanim wyjmiemy ciasto z formy powinno ono ostygnąć - bo jeśli zaczniemy rozpinać formę do ciasta zanim wystygnie możemy popsuć boki z kruchego ciasta. Najlepiej po wystygnięciu ciasto oddzielić od formy ostrym nożem bez ząbków a potem dopiero rozpiąć.

3 komentarze:

  1. ciasto świetne....zapisuję do zrobienia...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wisnie, beza...pysznosci. Nie dziwie sie, ze rodzince smakowalo :))

    OdpowiedzUsuń
  3. ode mnie też byś dostała takiego zwrotnego smsa, z pewnością..

    OdpowiedzUsuń