sobota, 24 kwietnia 2010

Rozpływające się w ustach czekoladowe cupcakes, i zabawa w dekoracje

W związku z faktem, iż mój Brat Młodszy wczoraj wybywał na dłużej z Polski i przez kilka najbliższych miesięcy będzie przebywał "za granico", postanowiłam jakoś osłodzić mu (i sobie) wyjazd. Nie musiałam się specjalnie wysilać, żeby domyślić się czegóżto brat mój by sobie życzył - dziwnym trafem, za każdym razem jak przeglądał przepisy, zostawiał je otwarte na tej samej stronie ;) Kiedy już zrobiłam babeczki i miałam zabrać się do rozsmarowywania na nich polewy, stwierdziłam, że mogłabym w końcu zrobić użytek z mini - ustrojstwa do dekoracji, które leżało sobie w szufladzie i co jakiś czas kusiło mnie żeby go użyć, ale jakoś tak wyszło, że jeszcze nigdy wcześniej tego nie zrobiłam. Efekty mojej pracy w roli (bardzo)początkującego dekoratora można obejrzeć na zdjęciu ;) Polewa bardzo ładnie zastyga więc zachęcam do wykorzytania jej w jakiś ciekawy sposób.
Tak więc, mam przyjemność zaprezentować piekielnie przepyszne chocolate cupcakes z chocolate icing.

Rozpływające się w ustach czekoladowe cupcakes


Składniki na ok 24 cupcakes :

40g naturalnego kakao
ok 5-6 łyżek wrzącej wody
3 jajka
175g masła
175g cukru pudru
115g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Polewa:

30g naturalnego kakao
60g masła
4 łyżki mleka
250g cukru pudru

1. Natłuszczamy lub wykładamy paplitkami formę na 24 cupcakes lub na 24 muffiny - lub jedną na 12 muffinów, której użyjemy 2 razy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
2. Robimy masę na cupcakes : Do dużej miski wsypujemy kakao, wlewamy wrzącą wodę i miksujemy mikserem aż uzyskamy jednolitą czekoladową pastę. Dodajemy masło, całość miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy resztę składników ciasta i miksujemy aż składniki się połączą.
3. Rozdzielamy masę równo pomiędzy 24 wgłębienia ( jeśli używamy formy do muffinków to napełniamy je tylko do połowy - ok 2 łyżeczki masy na wgłębienie). Pieczemy 10 minut w nagrzanym piekarniku, aż będą ładnie wyrośnięte. Studzimy.
4. Robimy polewę : Masło rozpuszczamy np. w mikrofali, wlewamy do miski, dodajemy kakao i miksujemy, wlewamy mleko i dalej miksujemy aż całość będzie jednolita. Następnie miksujemy i jednocześnie dodajemy po trochu cukier puder (dodawałam w ok. 5 partiach), do uzyskania gładkiej masy. Rozprowadzamy polewę na uprzednio wystudzonych cupcakes i czekamy chwilę aż zastygnie przed podaniem.

5 komentarzy:

  1. mmm.. wyglądają na mega czekoladowe :). Dekoracja jak na pierwszy raz idealna- prawie profesjonalna ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie wyglądają. i jak czekoladowo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonałe!
    Chętnie jedną bym porwała. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. rozpływam się, gdy na nie patrzę:-)

    OdpowiedzUsuń