sobota, 18 września 2010

Chleb orkiszowy na sodzie z marchewką, orzechami włoskimi i jogurtem greckim

Bardzo kolorowy chleb ;) Znika tak samo szybko jak się go robi. I jakie połączenie! Marchewka, orzechy, orkisz, jogurt grecki Nic tylko zacząć dzień od grzanki z takiego chleba :) Pyszny sam w sobie a już zapieczony z pomidorem, mozarellą, bazylią i pieprzem to już całkowity odlot smakowy.

Chleb orkiszowy na sodzie z marchewką, orzechami włoskimi i jogurtem greckim
(przepis stąd, lekko przeze mnie zmodyfikowany)


350g mąki pszennej
150g mąki orkiszowej typ 1100
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
175g marchewki (waga przed obraniem) - ok. 2 małe marchewki: obrane i starte na tarce o średnich oczkach
2 garście orzechów włoskich, lekko posiekanych i uprażonych na blasze przez 7 minut w 180 stopniach
340g jogurtu greckiego
110ml mleka (trochę mniej niż pół szklanki)

1. Nastawiamy piekarnik na 210 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
2. W dużej misce mieszamy obie mąki, sól, sodę i orzechy, następnie dodajemy marchewkę oraz jogurt i mleko - mieszamy wszystkie składniki dłonią aż powstanie miękie, lekko klejące ciasto.
3. Wykładamy ciasto na blat oprószony mąką i formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy od góry. Układamy kulę z ciasta na przygotowanej blasze.
4. Nacinamy  wierzch chleba nożem 2-3 razy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut aż urośnie i będzie upieczony.

3 komentarze:

  1. ale kolorowy, naprawdę! jaki wypasiony ;] pięknie wyrósł. wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ta marchewka fajnie w nim wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda Agatex,ze nie mieszkasz obok mnie bo bym się wprosiła na kromkę

    OdpowiedzUsuń