wtorek, 21 września 2010

Jak śliwka w ciasto, czyli ciasto śliwkowe na oliwie i maślance

Mniam, duuuużo śliwek i puchate, ale nie przesadnie, ciasto - lekko wilgotne od śliwkowego soku. Jesień bez ciasta ze śliwkami to nie jesień ;)

Ciasto śliwkowe na oliwie i maślance
(przepis z miesięcznika Kuchnia, 09.2010)
Na dużą blachę ( u mnie 30-35cm i wyszło dość puchate więc jeśli ktoś woli bardziej płaskie radzę piec na większej)

3 jajka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oliwy
2 i 1/2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1,2 - 1,5 kg śliwek (waga z pestkami)

1. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy lekko ze szczyptą soli, nadal ubijając zaczynamy stopniowo dodawać cukier. Do piany z białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy na niewielkiej prędkości.
3. Ucierając jajka na jak najmniejszych obrotach zaczynamy dodawać maślankę, po dodaniu całej maślanki dodajemy, również stopniowo, oliwę a następnie aromat waniliowy.
4. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do mokrych składników, całość miksujemy na najmniejszych obrotach aż mokre i suche składniki się połączą a ciasto będzie jednolite.
5. Wylewamy ciasto na przygotowaną blachę, rozkładamy na nim umyte i wypestkowane połówki śliwek, przecięciem do góry.
6. Pieczemy ciasto 1 godzinę aż się lekko przyrumieni.



8 komentarzy:

  1. Tak, na szczęście są dłużej niż inne owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciacho! Zapisuję się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasta na maślance - mniam!
    a co do śliwek, to racja.
    do dziś pamiętam wierszyk z podstawówki: idzie pani jesień, kosze śliwek niesie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny przepis ;] podoba mi się to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę przyznać,że smakuje wybornie ;)- piekłam jakiś czas temu bardzo podobne ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. piekne ciacho, takie rumiane i ze sliwkami, ach lubie takie, wiec przepis juz sobie spisalam:)

    OdpowiedzUsuń