niedziela, 5 września 2010

Tarta ze smażoną cukinią, kozim serem i przyprawą 5 smaków

Zdarza mi się czasem (no dobrze, nie czasem a bardzo często wręcz) robić obiad akurat z tego, co jest w lodówce. Niektórzy, jak ja, robią tarty, w których nadzieniu może kryć się wiele hmm ciekawych składników, inni robią risotto a jeszcze inni zapiekanki. Ja miałam pod ręką cukinię i ser kozi, a przyprawa 5 smaków jakoś tak intuicyjnie mi tutaj pasowała. Uwielbiam smażoną cukinię, ale nie taką przesiąkniętą do niemożliowści oliwą a właśnie na odwrót - minimalna ilość oliwy a cukinia leciutko zrumieniona. Do tego kremowy ser kozi i odrobina chińszczyzny w postaci mieszanki przypraw: koper włoski, czarny pieprz, goździki, cynamon oraz kmin rzymski. Pycha ;)

Tarta ze smażoną cukinią, kozim serem i przyprawą 5 smaków
Składniki na formę do tarty o średnicy 24cm:

Kruche ciasto na spód

200g mąki pszennej (można też użyć np 100g mąki krupczatki i 100g mąki pszennej lub dodać garść uprażonych i zmielonych orzechów - np. pinii, włoskich, laskowych lub pestek dyni :)
duża szczypta soli
100g masła, schłodzonego, posiekanego na małe kawałki
1 jajko, lekko roztrzepane
2-3 łyżeczki zimnej wody

1. Do dużej miski przesiać mąkę i sól ( ja tego raczej nie robię bo nie mam odpowiednio dużego sita, wsypuję po prostu mąkę i dodaję sól). Pokroić masło w niedużą kostkę i wrzucić do mąki.
2. Czubkami palców (jakbyśmy wcierali masło w mąkę)wymieszać mąkę z masłem, tak aby powstały drobne okruchy.
3. Do mąki wlać jajko i wodę. Powoli wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto się lekko klei, należy dodać trochę mąki. Zagniatać delikatnie ok. 20 sekund aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawinąć w plastikową folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 20 minut.
4. Wykładamy ciastem lekko natłuszczoną formę do tarty, nakłuwamy ją wielokrotnie widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy ostygnąć.

Nadzienie
1 dość duża cukinia (najlepiej, żeby była chuda - wtedy nie będzie mieć pestek), pokrojona w cienkie plastry
1 łyżka oliwy z oliwek, do smażenia
150g kremowego serka koziego chevre
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
2 jajka
200g śmietany 18%
 
1. W niedużej misce miksujemy kozi ser, śmietanę, jajka oraz przyprawę 5 smaków. Następnie wykładamy otrzymaną masę na podpieczony spód i równomiernie ją rozprowadzamy.
2. Oliwę podgrzewamy na dużej patelni, smażymy cukinię (najłatwiej smażyć ją w 2 turach bo zapewne będzie jej sporo) aż leciutko się przyrumieni (trzeba uważać, żeby jej nie przypalić). Układamy usmażoną cukinię (powinny wyjść nam 2 warstwy cukinii) na wierzchu masy, którą wcześniej wylaliśmy na spód.
3. Wstawiamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Pozwalamy tarcie lekko ostygnąć i potem można już zabierać się do krojenia. Tartę można przechowywać w lodówce, odgrzana w kuchence mikrofalowej też świetnie smakuje :)
 
 

6 komentarzy:

  1. Ja to bym ją zrobiła na cieście francuskim - bo dziś jeszcze bardziej utwierdziłam się w przekonaniu, że nie znoszę przygotowywać kruchego ciasta. A poza tym jest super! :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie tylko Tobie zdarza się robic obiad ze skłądników aktualnie zalegających w lodówce. u mnie to bardzo częsty sposób na wyczarowanie czegoś pysznego, a zarazem zużycia produktów, które prawdopodobnie same by się w końcu zepsuły.
    a takie dania są pomimo swej prostoty, bardzo smaczne.
    jak na przykład Twoja tarta. nie wiem, jak smakuje, ale na pewno jest wyśmienita ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne połączenie smaków !

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaytoon - przygotowywanie kruchego ciasta staje się cudownie proste, gdy użyjesz pastry blender-a (np takiego http://www.smaczny.pl/sklep/?act=det&id=4541), bardzo polecam, ciasto właściwie robi się samo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio szukałam jakiegoś fajnego przepisu na przygotowanie cukinii. Hmm brzmi fajnie.

    OdpowiedzUsuń