środa, 29 września 2010

Włoskie risotto z dynią i...amaretti

Pytanie: Jak sprawić, by każda mijająca osoba mijająca Cię osoba w centrum handlowym uśmiechnęła się?
Odpowiedź: kupić dorodną dynię i przeparadować z nią w objęciach po rzeczonym centrum handlowym - sukces gwarantowany! Zgadnijcie skąd to wiem? ;)

Zakupiwszy 4 kilowe pomarańczowe cudo szukam sposobów na jej wykorzystanie. Absolutnie zakochałam się w jednym ze znalezionych przepisów: risotto + dynia + białe wino + amaretti + parmezan = absolutne gastro-zadowolenie ! Bardzo, bardzo mi przypadło do gustu :)

Acha - dodawania amaretti (malutkie, migdałowe ciasteczka (a właściwie makaroniki-nie zawierają mąki) nie należy się bać - w żadnym wypadku nie powodują one, że potrawa jest słodka a nadają jej fantastyczny, lekko migdałowy posmak.

Włoskie risotto z dynią i amaretti (Risotto con la zucca)
(przepis jest stąd, lekko przeze mnie zmieniony)

Składniki na 2-4 osoby:

4/5 szklanki ryżu do risotto (np arborio)
125ml białego wina
1 biała/cukrowa/perłowa cebula, średniej wielkości, drobno posiekana
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
300g dyni, upieczonej i posiekanej na nieduże kawałki (aby upiec dynię kroimy ją na pół, wydrążamy pestki i włókna, następnie kroimy jeszcze na 4 części i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową skórą do góry, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 45-60 minut aż będzie można zdjąć skórę z dyni bez problemu)
6 ciasteczek amaretti, zmielonych
70g sera Parmezan, świeżo startego
500ml gorącego bulionu warzywnego

1. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i oliwę, dodajemy celbulę i smażymy, mieszając aż cebula będzie miękka (nie można jej przypalić ani przysmażyć).
2. Do cebuli dodajemy ryż, podsmażamy go dokładnie mieszając z pozostałą zawartością patelni przez ok 1-2 minuty.
3.Wlewamy wino i mieszamy bardzo energicznie, gdy wino odparuje wlewamy ok 125 ml bulionu i mieszamy aż ryż wchłonie cały płyn, wtedy dolewamy kolejne 125ml i również mieszamy aż ryż wchłonie cały płyn, powtarzamy te czynności aż zostanie nam już tylko 125ml bulionu.
4. Dodajemy pokrojoną dynię i mieszamy z ryżem, wlewamy pozostałe 125ml bulionu, gdy ryż wchłonie bulion dodajemy amaretii i mieszamy z resztą składników.
5. Zdejmujemy patelnię z ognia i pozostawiamy ją na 1 minutę do lekkiego ostygnięcia, dodajemy pozostałe 2 łyżki masła i mieszamy energicznie z risotto, wsypujemy parmezan i również mieszamy go z risotto. Podajemy :)


Dynia po upieczeniu


5 komentarzy:

  1. Ty na serio odmierzasz te porcje bulionu, który dolewasz do ryżu? :))
    Ja wkrótce też chyba zrobię risotto dyniowe. Za dynią nie przepadam, ale dam jej jeszcze jedną szansę, bo w postaci risotto jej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie niekonwencjonalne połączenie! Ale jakie smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być pyszne, wrzuciłem na http://www.facebook.com/foodelek

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne to połączenie i takie jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lashqueen: hah, nie no tak zupełnie po aptekarsku to nie odmierzam tych 125ml ;) raczej tak "na oko" :)

    Marcin: jestem mile zaskoczona! :)

    OdpowiedzUsuń