środa, 5 maja 2010

Avocado Pie - perfekcyjne ciasto na sezon wiosna/lato

Jeśli ktoś nie zrobi tego ciasta po przeczytaniu poniższego przepisu to... nie wiem co mu zrobię. Jest chodzącym (no dobra, leżącym) ideałem. Kremowe, nie za słodkie, z duuużą ilością awokado, do tego chrupiący spód - i ma taki piękny zielony kolor :). Mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację, codziennie!
Avocado Pie to kalifornijskie ciasto, "kuzyn" Key Lime Pie na który przepis podawałam wcześniej o tutaj.


Avocado Pie

(przepis wzięty stąd, trochę przerobiony przeze mnie)



Składniki na formę do ciasta o średnicy 20 cm

Spód
150g ciastek digestive lub innych pełnoziarnistych, bardzo drobno pokruszonych
60g masła, rozpuszczonego np. w mikrofali

Masa
4 małe awokado ( te, które można kupić w supermarkecie są przeważnie niedojrzałe - są twarde jak kamień, dlatego aby dojrzały należy je zawinąć w folie aluminiową i schować na 3-4 dni w ciemnym miejscu, np. w szufladzie - wtedy powinny być już miękkie)
225 serka philadelpfia
500g słodzonego mleka skondensowanego
sok wyciśnięty z 3 średnich lub dużych cytryn
szczypta soli

1. Robimy spód : Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do ciasta z odpinanymi bokami wykładamy papierem do pieczenia. Pokruszone ciastka mieszamy z rozpuszczonym masłem, wykładamy nimi spód i boki formy, przyciskając łyżką lub dłonią. Wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
2. Robimy masę: Każde awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy z niego pestkę, a następnie wybieramy dokładnie miąższ łyżką i umieszczamy go w dużej misce a następnie miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę.
3.Do masy dodajemy serek philadelphia i miksujemy mikserem aż całość będzie jednolita. Następnie wlewamy mleko skondensowane, sok z cytryn i solimy szczyptą soli, znów miksujemy do uzyskania gładkiej masy, którą następnie przelewamy na uprzednio upieczony spód.
4.Ciasto przykrywamy od góry folią plastikową tak, żeby lekko stykała się z wierzchem masy. Chłodzimy ciasto w lodówce co najmniej 4 godziny. Po tym czasie ciasto będzie już ścięte i będzie można się nim zajadać bez obawy że nam się rozpłynie na talerzu ;) Przechowujemy w lodówce.

8 komentarzy:

  1. O kurczę, brzmi super :) jakiej wielkości była Twoja foremka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam awokado! Robiłam już kiedyś zupę, no i oczywiście guacamole, czy używałam do sałatek. Ale żeby ciasto?! Rewelacja! Jestem zachwycona przepisem, pozwalam sobie "podkraść" ten przepis, ale obiecuję zameldować jak tylko zrobię! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się zarówno pomysł na ciacho, jak i kolor, taki pastelowy, delikatny... piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham awokado.
    W cieście jeszcze nie jadłam, ale... Tak, zdecydowanie mam na nie ochotę. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. wiesz, w kuchni na stole od kilku dni leży awokado. i czeka. na coś pysznego. COŚ :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. a mleko slodzone?

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak tak, mleko słodzone - jak napisane w przepisie :)

    OdpowiedzUsuń