środa, 26 maja 2010

Ciasto czekoladowo-jabłkowe z orzechami

Nigdy nie jadłam ciasta, które byłoby połączeniem czekolady i jabłek. Właściwie, to ciekawe czemu niewiele jest takich ciast, bo połączenie jest naprawdę SUPER ! Pyszne czekoladowe ciasto, lekko wilgotne i niezbyt słodkie - oprócz czekolady jedynym słodkim dodatkiem są 3 łyżki miodu, o intensywnym smaku gorzkiej czekolady (jeśli ktoś woli smak mlecznej czekolady, radzę użyć takiej), do tego jabłka i drobno zmielone orzechy. Bardzo polecam :)

Ciasto czekoladowo-jabłkowe z orzechami
(przepis inspirowany tym przepisem)




Składniki na formę o średnicy 21cm

2 jabłka, obrane i oczyszczone, pokrojone najpierw w ósemki a potem każda ósemka jeszcze na 3 części
70g orzechów włoskich, drobno zmielonych
1 łyżeczka cynamonu
250g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
150ml śmietanki 30%
3 żółtka
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 białka
3 łyżki płynnego miodu

1.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.
2.W niedużym rondlu podgrzewamy śmietankę aż zawrze, wtedy zdejmujemy ją z ognia i wrzucamy do niej połamaną czekoladę, czekamy aż czekolada się rozpuści i całość mieszamy (np przy pomocy łyżki) aż będzie jednolita. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając dokładnie po dodaniu każdego aż składniki się połączą, to samo robimy dodając po jednej łyżeczce mąki ziemniaczanej aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Zaczynamy ubijać białka mikserem, kiedy będą już trochę ubite dodajemy do nich miód i dalej miksujemy aż białka będą ubite na sztywno.
4.Do masy czekoladowej dodajemy ok. 1/3 masy z białek i delikatnie mieszamy aż się połączą, następnie dodajemy resztę masy z białek do masy czekoladowej i również delikatnie mieszamy - nie mieszamy zbyt długo, w masie powinny pozostać widoczne lekko białe pasma. Masę na ciasto wlewamy do wyłożonej papierem formy do ciasta, następnie na środku ciasta układamy pokrojone jabłka które posypujemy orzechami i cynamonem.
5.Ciasto wstawiamy do piekarnika na 25-35 minut lub do suchego patyczka, pozwalamy mu chwilę ostygnąć w uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy zupełnie.

2 komentarze:

  1. jabłkowo czekoladowe połączenie znam.. ze słodkich babeczek. jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciacha z kawałkami jabłek, które nie są szarlotkami :) pycha!

    OdpowiedzUsuń