Zielone risotto ze szparagami i pesto
(przepis mam skądś skserowany, ale nie wiem skąd... trochę go zmieniłam)
Składniki na 4 osoby:
15g masła
5 ząbków czosnku, obranych i przesiśniętych przez praskę
250g ryżu arborio (do risotto)
1 litr gorącego bulionu z warzyw (użyłam gotowego z kostki)
175ml śmietany 12%
4 łyżki zielonego pesto
90g startego sera Parmezan lub Grand Padano
4 łyżki lekko podpieczonych orzeszków pinii
375g zielonych szparagów, umytych, z obciętymi końcówkami, obranych (ja obierałam zwykłym obierakiem do warzyw, trzeba to robić delikatnie) i pokrojonych na nieduże kawałki
1.Na dużej patelnii rozpuszczamy masło i podgrzewamy dalej, gdy zaczyna się pienić dodajemy czosnek i lekko podsmażamy przez około 1 minutę.
2.Na patelnię wysypujemy ryż do risotto, mieszamy go z masłem, tak żeby ryż pokryty był masłem, smażymy go przez około 2 minuty. dodajemy ok. 1 szklankę bulionu, podgrzewamy mieszając aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Kontynuujemy dodawanie bulionu po ok. szklance, cały czas mieszając, całość gotując przez około 25-28 minut aż ryż będzie miękki. Na 5 minut przed końcem dodawania bulionu/mieszania/wchłaniania dodajemy szparagi i mieszamy całość.
3.Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy podgrzewając aż zostanie wchłonięta, dodajemy pesto, mieszamy całość. Dodajemy orzeszki pinii oraz parmezan, całość mieszamy dokładnie i podajemy. Można jeszcze dodatkowo udekorować liśćmi świeżej bazylii :)
z pesto brzmi rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńo stara, jeśli to jest przerobiony przepis z tej kserówki mojego risotto pomidorowego to nie udawaj, że nie pamiętasz skąd ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda super, muszę zrobić!
nieee to nie jest z twojej kserówki :P tamten dokładnie pamiętam skąd mam ;) Jest S-U-P-E-R, spróbuj koniecznie !
OdpowiedzUsuńThe King Casino Resort - Hertzaman
OdpowiedzUsuńFind herzamanindir.com/ the 메이피로출장마사지 perfect place to stay, titanium ring play, and unwind at Harrah's Resort Southern gri-go.com California. Get your points now!