Składniki :
2 tortille o średnicy 25cm
3 jajka
4 łyżki śmietany 18%
pół szklanki mleka
ulubione przyprawy do doprawienia
2 średniej wielkości Ziemniaki
1 średniej wielkości cebula, drobno pokrojona
1/4 szklanki fasolki kidney
1/4 szklanki oliwek, czarnych lub zielonych
100g startego żółtego sera
1.Formę do pieczenia o średnicy 20 cm z odpinanym bokiem wykładamy papierem do pieczenia. Tortille podgrzewamy na patelni (bez oleju) aż będą dawały się z łatwością formować, następnie wkładamy je do formy do pieczenia w ten sposób, aby jedna przylegała do drugiej i aby uformowały swego rodzaju "miskę".
2.Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, smażymy na patelni aż stracą wszelkie oznaki surowości, wrzucamy do średnich rozmiarów miski, następnie podsmażamy cebulę i również wrzucamy do miski, do której dodajemy również oliwki, fasolkę, ser oraz przyprawy i całość mieszamy.
3.Na koniec dodajemy do tej mieszaniny jeszcze jajka oraz mleko i śmietanę i jeszcze raz wszystko intensywnie mieszamy, następnie przelewamy do naszej "miski" z tortilli.
4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 i pieczemy ok 40 minut, aż nadzienie się zetnie. Studzimy, następnie odpinamy boki formy i przekładamy nasz tortilla-quiche na talerz.
A to ciekawostka :)
OdpowiedzUsuńteż tarty uwielbiam, mogłabym codziennie je jeść... wypróbuję i taką na pewno!
z tart i tak najpyszniejsze jest nadzienie.. :-)
OdpowiedzUsuńa ja na tortilli robię pizzę... wychodzi super! :)
OdpowiedzUsuńpyszka pyszka! Wyszło jak na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuń