sobota, 29 maja 2010

Puszysty sernik truskawkowy

Sernik to bardzo wdzięczne ciasto, bo daje się je zrobić na nieskończoną ilość sposobów. To pierwszy raz kiedy robiłam sernik na zimno, w dodatku owocowy. Trochę się bałam, że ponieważ nie jest pieczony to mi się rozpłynie ale nic takiego na szczęście się nie stało. Ciasto jest mega sukcesem - nie jadłam nigdy sernika równie delikatnego i puszystego, w dodatku pełnego truskawek. Zapraszam !

Puszysty sernik truskawkowy
(oryginalnie przepis pochodzi z "Mary Berry's complete cookbook", trochę przeze mnie zmieniony)
Składniki na formę do ciasta o średnicy 23cm:

Ciasteczkowy spód
125g ciastek owsianych lub typu digestive (pełnoziarnistych)
60g rozpuszczonego masła
45g orzechów włoskich, drobno zmielonych

Truskawkowa masa
3 łyżki wody
15 żelatyny w proszku
500g truskawek
4 łyżki likieru (najlepiej truskawkowego, ale może być jakiś nasz ulubiony, ja użyłam Amaretto)
250g serka Philadelphia
150ml śmietany 18%
2 jajka, żółtka i białka osobno
100g cukru pudru

1.Robimy spód: W niedużej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki na ciasteczkowy spód i następnie uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na dnie wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą formy do ciasta, wyrównując spód np. dnem szklanki
2.Robimy masę truskawkową: Wodę wlewamy do miski, wsypujemy do niej żelatynę, lekko mieszamy, zostawiamy w spokoju aż nabierze lekko "żelowo-galaretkowatego" wyglądu.
3.Miksujemy truskawki na truskawkowe puree, następnie dodajemy likieru, całość mieszamy.
4.W dużej misce miksujemy serek Philadelphia przy pomocy miksera aż będzie puszysty, następnie dodajemy śmietanę oraz żółtka i miksujemy do połączenia składników w jednolitą masę.
5.Miskę z żelatyną stawiamy/trzymamy na/nad garnkiem z gotującą się wodę (to, czy trzymamy czy stawiamy zależy od tego czy użytą przez nas miskę daje się umieścić na garnku czy też trzeba ją nad nim trzymać;) i podgrzewamy miskę aż cała żelatyna się rozpuści, wtedy od razu dodajemy ją do masy serowej i dokładnie mieszamy całość.
6. W oddzielnej czystej misce przy pomocy czystego miksera ubijamy białka na sztywną pianę dodając po 1 łyżce cukru od momentu jak białka zaczną przybierać postać piany. Piana powinna być błyszcząca.
7.Przekładamy masę serową do ubitej piany z białek, mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej masy. Czekamy chwilę aż masa trochę zesztywnieje.
8.Do uprzednio uzyskanej masy dodajemy puree z truskawek, całość mieszamy tylko trochę - wtedy uda się nam uzyskać ładny marmurkowy efekt. Delikatnie przelewamy truskawkową masę na spód z ciastek, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce.
9.Kiedy sernik będzie gotowy (tzn. nie będzie płynną masą ale takim bardziej sztywnym, sernikowym tworem;) ) można go wyjąć z formy i podawać. Jeśli nie zjemy całego ciasta za jednym zamachem, przechowujemy je w lodówce pod przykryciem z folii.

2 komentarze: