niedziela, 9 maja 2010

Tort neapolitański : trójkolorowe ciasto truskawkowo-czekoladowo-waniliowe

Ponieważ zostało mi trochę kremu mascarpone z moich ostatnich cupcakes bo zrobiłam go więcej niż podaje przepis(ekhem, jakieś 2 razy więcej;) - chyba podświadomie wiedziałam, że będzie bardzo dobry i dlatego pomyślałam sobie, że nie warto zostawiać pół pustych opakowań od serka mascarpone i philadelphia w lodówce), stwierdziłam, że najlepiej byłoby go wykorzystać do przybrania jakiegoś truskawkowego ciasta. Poszukałam więc czegoś, co by mi odpowiadało i tak trafiłam na tort neapolitański czyli neapoliatan cake, o którym nigdy wcześniej nie słyszałam i postanowiłam go wypróbować. Ciasto jest przede wszystkim bardzo ciekawe jeśli chodzi o wygląd a poza tym jest naprawdę przepysznie przepyszne! Bardzo polecam :)

Tort neapolitański
(przepis jest z Fat Girl Trapped In a Skinny Body, odrobinę przeze mnie zmieniony)


Składniki na formę do pieczenia w kształcie pierścienia o średnicy 28 cm

Ciasto Truskawkowe
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
1/2 szklanki oleju (np. z pestek winogron)
1 szklanka zmiksowanych na jednolitą masę truskawek (świeżych lub rozmrożonych)
1/4 szklanki maślanki
1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
1 łyżeczka aromatu truskawkowego (ja nie dodawałam)

Ciasto Waniliowe
1 szklanka mąki
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 szklanki maślanki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Ciasto Czekoladowe
1 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki naturalnego kakao
szczypta soli

1.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wykładamy papierem formę do pieczenia o średnicy 28 cm w kształcie pierścienia.
2. Robimy ciasto truskawkowe : W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. W oddzielnej misce mieszamy jajka, olej, maślankę, zmiksowane truskawki, aromat truskawkowy( jeśli używamy) oraz czerwony barwnik spożywczy. Mieszankę mokrych składników dodajemy do mokrych składników i miksujemy miksrem aż do połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę. Miskę z masą na ciasto truskawkowe odkładamy na razie na bok.
3. Robimy ciasto waniliowe: W średniej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. W oddzielnej misce miksujemy olej, cukier, jajko oraz aromat waniliowy, następnie dodajemy maślankę. Do mokrych składników dodajemy po trochu suchych składników cały czas miksując aż do połączenia się składników. Miskę z masą na ciasto waniliowe odstawiamy na bok.
4. Robimy ciasto czekoladowe: W dużej misce miksujemy maślankę, wodę, olej, cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz sól, dodajemy do nich mąkę oraz kakao i intensywnie miksujemy aż masa będzie gładka.
5. Wlewamy ciasta do formy w następującej kolejności : najpierw wlewamy masę na ciasto truskawkowe, następnie masę na ciasto waniliowe a na końcu masę na ciasto czekoladowe. Nie mieszamy ich ze sobą w formie! Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po wystygnięciu smarujemy kremem mascarpone z podanego na początku przepisu na cupcakes.

5 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie ;) Jest taki...babski,a przez to niesamowicie uroczy.

    OdpowiedzUsuń
  2. kojarzy mi się z lodami! fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Są też lody "Neapolitan Ice Cream" właśnie w tych trzech smakach i kolorach, podobno popularne w... Australii ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie. lubię, gdy jest kolorowo!

    OdpowiedzUsuń