W składnikach zmieniłam ilość cukru i przepis na kruche ciasto, resztę cytuję + moje komentarze.
Pecan Pie
Składniki na ciasto kruche:
185 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
125 g zimnego masła
1 jajko
Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. (Jak wyrobić kruchy spód można przeczytać w moim poprzednim wpisie o tu)
Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć je na dno formy na tartę o średnicy 24 cm z wyjmowanym dnem - nie koniecznie, nadaje się tez zwykła forma do tarty bez wyjmowanego dna, wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 180ºC przez 10 minut.
Składniki na nadzienie orzechowe:
2 szklanki (240 g) podpieczonych orzechów pekan ( aby podpiec orzechy wysypujemy je na blachę i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni) - orzechy pekan można zastąpić włoskimi
6 żółtek
pół szklanki (175 g) złocistego syropu (golden syrup) - ja użyłam miodu
70 g ciemnego brązowego cukru
90 g masła, roztopionego
1/4 szklanki (60 ml) śmietany kremówki
Wszystkie składniki poza orzechami zmiksować na gładką masę. Orzechy wysypać na spód tarty, na nie wylać słodką, zmiksowaną masę. Piec w temperaturze 180ºC przez 30 minut. Wystudzić. Podawać z kleksem kremówki lub polaną syropem klonowym
Wiesz, że w żadnym sklepie w mojej okolicy, jak i w okolicy dalsze, nie spotkałam pekanów?
OdpowiedzUsuńOgromna szkoda...
i ja miałam problem ze znalezieniem pekanów. w końcu się poddałam. ale dla takich pyszności chyba warto podjąc jeszcze jedna próbę.
OdpowiedzUsuńtego jeszcze nie jadłam, a te orzeszki wyglądają bardzo zachęcająco na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pekany. Taką tartę zjadłabym ze smakiem.
OdpowiedzUsuńJa pekany znalazłam w takim średniej wielkości Carrefourze. Myślę, że w większych supermarketach i w delikatesach bez problemu je znajdziecie :)
OdpowiedzUsuń