Chrupiące grzanki z kozim serem i pomidorami, dobrze doprawione
(inspirowane przepisem z książki "Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania")
Przed upieczeniem :
Po upieczeniu :
Składniki na 2 osoby:
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżka zielonego pesto lub pasty z czarnych oliwek (tapenady)
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę do czosnku
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii + kilka całych listków do przybrania
1 chlebek ciabatta
2 pomidory pokrojone w plasterki
4 suszone pomidory w oliwie, drobno pokrojone
180g twardego sera koziego (w formie rolady), pokrojonego w plasterki
1. Robimy dressing: Oliwę, ocet, pesto (lub tapenadę), czosnek, oraz posiekaną bazylię i tymianek mieszamy razem w małej misce.
2. Ciabattę przekrawamy najpierw w poprzek a potem wzdłuż (tak, aby otrzymać 4 kawałki chleba).
3. Chleb smarujemy dressingiem, na nim układamy plasterki pomidorów, pokrojone drobno suszone pomidory, całe listki bazylii oraz plastry koziego sera (po 2-3 platerki na jedną kromkę).
4. Układamy kawałki ciabatty na blasze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 230 stopni, pieczemy 5-6 minut aż brzegi ciabatty się przyrumienią.
takie śniadanie mogłoby cieszyc podniebienia codziennie. zdecydowanie.
OdpowiedzUsuńojej, czy mogę taką kanapeczkę...? :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję na pewno - uwielbiam delikatny aromat koziego sera, w połączeniu z wyraźnym smakiem suszonych pomidorów.. Musi być pyszne..
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ta stopiona rolada, bardzo apetycznie..
Pyszne grzanki, tylko ser użyłabym inny bo za kozim nie przepadam, ale zdjęcia super :)
OdpowiedzUsuńchce tooo! kiedy nas zapraszasz na sniadanie?
OdpowiedzUsuńHaha, jak najszybciej Siostro. Mieliśmy kiedyś nawet, o ile dobrze pamietam, jakieś wspólne gotwanie uskutecznić :P
OdpowiedzUsuńZrobiłam takie już dwa razy :D Wymiatają!
OdpowiedzUsuń