Bezowe tarteletki z bitą śmietaną i owocami
(inspirowane przepisem z książki "Ciasta i torty" Annette Wolter, zmienionym przeze mnie)
Zdjęcie jest dość ciemne ale było już niestety późno.
Składniki na ok. 8 tarteletek:
4 białka
150g cukru pudru
1 łyżeczka białego octu winnego
Do przybrania:
ok. 150ml śmietanki kremówki
garść jeżyn/truskawek/innych ulubionych owoców
1. Robimy tarteletki : białka ubijamy na sztywną pianę. Kiedy są już ubite zaczynamy powoli dodawać przesiany cukier puder a następnie biały ocet winny, nadal miksując. Miskę z pianą wstawiamy do miski z wodą o temperaturze ok 80 stopni i dalej ubijamy pianę tak długo aż będzie ją można niemal "kroić nożem" - ok. 10-15 minut.
2. Wykładamy blachę do pieczenia dobrej jakości papierem do pieczenia i przy pomocy worka cukierniczego lub łyżki wyciskamy/układamy na tymże papierze najpierw okrągłe spody tarteletek (o średnicy ok 8 cm) a potem odrobinę wyższe boki torcików. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, pieczemy (a właściwie suszymy) bezy przez 2 godziny, w czasie suszenia otworzyć piekarnik kilka razy aby wypuścić parę.
3.Po wyjęciu tarteletek z piekarnika pozwalamy im chwilę ostygnąć a potem delikatnie zdejmujemy je z papieru do pieczenia. Układamy na talerzu/paterze.
4. Ubijamy na sztywno śmietanę, którą następnie rozkładamy we wnętrzu tarteletek, na śmietanie układamy umyte uprzednio owoce.
(Jeśli nie będziemy jeść wszystkich tarteletek jednego dnia nie należy na nich układać bitej śmietany bo inaczej rozmiękną, najlepiej przechować je wtedy w szczelnie zamkniętym pojemniku bo inaczej będą chłonąć wilgoć)
z tymi owocami musza smakować wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńo tak muszą być wyborne :)
OdpowiedzUsuń