Spód
100g rozpuszczonego masła, lekko ostudzonego
1/3 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 1/4 szklanki mąki pszennej
65g migdałów bez skórki, drobno zmielonych
1.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni
2.Do niedużej miski wsypujemy cukier, dodajemy sól i mieszamy całość, zalewamy cukier masłem, mieszamy całość do połączenia składników.
3.Dodajemy aromat waniliowy, mieszamy jeszcze raz. Wsypujemy mąkę i mieszamy całość przy pomocy łyżki aż składniki się połączą a ciasto utworzy mniej lub bardziej foremną kulę.
4.Smarujemy masłem formę do tarty o średnicy 24 cm. a następnie wyklejamy ciastem dno i boki formy. Na koniec posypujemy dno zmielonymi migdałami i lekko dociskamy je dłonią do dna.
5. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 15 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia.
Nadzienie
5 moreli, umytych, każda przekrojona na 8 części
125g serka philadelphia
4 czubate łyżki śmietany 18%
1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
1 + 2 łyżki cukru
1. Pokrojone morele umieszczamy w głębokim talerzu i posypujemy je cukrem, odstawiamy.
2.W niedużej misce miksujemy krótko serek philadelphia aż będzie puszysty, dodajemy jajko, śmietanę oraz 2 łyżki cukru i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
3.Na podpieczony spód wylewamy kremową masę, na masie układamy kawałki moreli (ja ustawiałam przecięciem w góre tak, żeby mi się nie utopiły w kremie ;).
4.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 - 23 minuty. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Sos morelowo-cynamonowy
4 morele, umyte
2 łyżki cukru
5 łyżek wody
1/2 łyżeczki cynamonu
1.Morele kroimy w ósemki, wkładamy do niedużego rondla, posypujemy cukre i podgrzewamy mieszając od czasu do czasu, (nie przykrywając pokrywką) na ogniu trochę większym niż średni ogień ( w skali od jeden do 10 - 6).
2. Gdy morele zaczną się ze sobą sklejać dodajemy wodę oraz cynamon, mieszamy całość, zmniejszamy ognień na średni i gotujemy ok 2 minuty pod przykryciem, następnie zdejmujemy przykrycie i gotujemy jeszcze przez chwilę, mieszając co jakiś czas, aż morele zupełnie się rozpadną i będa wyglądać trochę jak dżem.
3. Zdejmujemy morele z ognia i miksujemy przy pomocy blendera na sos, gdy sos odrobinę ostygnie podajemy go razem z tartą.
Smacznego! :)
niedziela, 27 czerwca 2010
Kremowa tarta z morelami z sosem morelowo-cynamonowym
Prawdziwie letnia tarta - kwaskowato-słodkie morele, kremowe nadzienie i genialny sos morelowo-cynamonowy. Absolutnie się nią zachwyciliśmy - po ukrojeniu 2 kawałków i zatopieniu łyżeczek w cieście przez chwile słychać było jedynie pomruki zadowolenia ;) Gdy M. odzyskał mowę kazał mi tutaj napisać, że tarta jest "Pyszna po stokroć !". W dodatku prosta i szybka w zrobieniu. Myślę, że zamiast moreli można by również użyć np. truskawek lub innych owoców.
Kremowa tarta z morelami z sosem morelowo-cynamonowym
(przepis na spód do tarty jest stąd, a przepis na nadzienie jest stąd, oba lekko zmienione przez mnie)
Składniki na tartę o średnicy 24cm:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wierzę w tą jej stokrotną pysznośc. uwielbiam morele. chyba w każdej postaci..
OdpowiedzUsuńi ten sos. <3
OdpowiedzUsuńOstatnio kupiłąm forme do tarty ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuje
Jakie apetyczne te morele. Za długo ich nie jadłam. Tarta świetna- muszę w końcu wyposażyć się w formę do tarty;)
OdpowiedzUsuń