Rolada z nadzieniem truskawkowym
(przepis jest stąd)
Składniki:
Na ciasto
3 jajka
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Na nadzienie
1/2 szklanki twarogu śmietankowego (lub np. serka Philadelphia)
50ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
200g truskawek, umytych i oczyszczonych z listków
1.Robimy ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wykładamy papierem do pieczenia formę o wymiarach 30x35 cm
2.Do miski wbijamy jajka, wlewamy aromat i dodajemy cukier, całość ubijamy na średnich obrotach mikserem aż będzie mieć konzystencję musu / bardzo gęstej piany - aby masa osiągneła taki stan potrzeba około 10 minut miksowania.
3.Delikatnie wsypujemy 1/3 mąki do uprzednio przygotowanej masy i delikatnie łączymy masę z mąką, resztę mąki dzielimy na 2 części i każdą z nich łączymy z masą wa taki sam sposób.
4.Przelewamy masę na ciasto do formy do pieczenia, dokładnie rozprowadzamy ją w formie, wyrównujemy wierzch, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut aż ciasto będzie lekko brązowe.
5. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy upieczone ciasto na czystą ściereczkę, zdejmujemy z niego papier do pieczenia i natychmiast zwijamy przy pomocy ściereczki w roladę, nie odwijamy ciasta dopóki całkowicie nie ostygnie.
6.W czasie gdy ciasto stygnie robimy nadzienie: 6 truskawek miksujemy przy pomocy blendera lub malaksera na puree, mieszamy je z twarogiem, pozostałe truskawki kroimy na pół lub w ćwiartki jeśli są wyjątkowo duże.
7.Ubijamy śmietankę na sztwno z cukrem waniliowym, odkładamy ok. 5 łyżek do innego naczynia jeśli mamy zamiar dekorować nią potem ciasto, resztę ubitej śmietany dodajemy delikatnie do masy truskawkowo-serowej
8.Odwijamy zrolowane ciasto i wykładamy na nie przygotowaną masę, pozostawiając odstęp bez nadzienia przy brzegach ciasta, rozkładamy połówki/ćwiartki truskawek na nadzieniu - nie należy przesadzać z ilością truskawek, nie może ich być zbyt dużo bo inaczej masa wypłynie.
9.Delikatnie zwijamy ciasto z nadzieniem w roladę, nie ściskając jej za bardzo bo wyciśniemy na zewnątrz nadzienie. Układamy na paterze złączeniem w dół, schładzamy ok 30 minut a następnie dekorujemy przy pomocy odłożonej wcześniej śmietany i ew. kilku truskawek. Przechowujemy w lodówce.
Na ciasto
3 jajka
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Na nadzienie
1/2 szklanki twarogu śmietankowego (lub np. serka Philadelphia)
50ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
200g truskawek, umytych i oczyszczonych z listków
1.Robimy ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wykładamy papierem do pieczenia formę o wymiarach 30x35 cm
2.Do miski wbijamy jajka, wlewamy aromat i dodajemy cukier, całość ubijamy na średnich obrotach mikserem aż będzie mieć konzystencję musu / bardzo gęstej piany - aby masa osiągneła taki stan potrzeba około 10 minut miksowania.
3.Delikatnie wsypujemy 1/3 mąki do uprzednio przygotowanej masy i delikatnie łączymy masę z mąką, resztę mąki dzielimy na 2 części i każdą z nich łączymy z masą wa taki sam sposób.
4.Przelewamy masę na ciasto do formy do pieczenia, dokładnie rozprowadzamy ją w formie, wyrównujemy wierzch, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut aż ciasto będzie lekko brązowe.
5. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy upieczone ciasto na czystą ściereczkę, zdejmujemy z niego papier do pieczenia i natychmiast zwijamy przy pomocy ściereczki w roladę, nie odwijamy ciasta dopóki całkowicie nie ostygnie.
6.W czasie gdy ciasto stygnie robimy nadzienie: 6 truskawek miksujemy przy pomocy blendera lub malaksera na puree, mieszamy je z twarogiem, pozostałe truskawki kroimy na pół lub w ćwiartki jeśli są wyjątkowo duże.
7.Ubijamy śmietankę na sztwno z cukrem waniliowym, odkładamy ok. 5 łyżek do innego naczynia jeśli mamy zamiar dekorować nią potem ciasto, resztę ubitej śmietany dodajemy delikatnie do masy truskawkowo-serowej
8.Odwijamy zrolowane ciasto i wykładamy na nie przygotowaną masę, pozostawiając odstęp bez nadzienia przy brzegach ciasta, rozkładamy połówki/ćwiartki truskawek na nadzieniu - nie należy przesadzać z ilością truskawek, nie może ich być zbyt dużo bo inaczej masa wypłynie.
9.Delikatnie zwijamy ciasto z nadzieniem w roladę, nie ściskając jej za bardzo bo wyciśniemy na zewnątrz nadzienie. Układamy na paterze złączeniem w dół, schładzamy ok 30 minut a następnie dekorujemy przy pomocy odłożonej wcześniej śmietany i ew. kilku truskawek. Przechowujemy w lodówce.
wygląda leciusieńko. nic, tylko zalec na trawce.
OdpowiedzUsuńwielkie mniam :)
OdpowiedzUsuńpuchate ciasto i kremowe nadzienie.. pysznie!
OdpowiedzUsuń