Malteser Cake
(przepis jest stąd, prawie nic nie zmieniałam)
Biszkopt (na formę od ciasta o średnicy 20 cm)
260g mąki pszennej
260g masła w temperaturze pokojowej
230g drbnego cukru
140g Horlicks ( do kupienia np. w Kuchniach Świata) - może się wydawać, że to trochę ekstrawagancki zakup ale uwierzcie mi - ciasto z tym dodatkiem smakuje tak wyśmienicie, że nie będziecie żałować ;)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
6 łyżek mleka
6 łyżek wrzątku
1. Robimy 4 blaty biszkoptowe: Wykładamy formy do ciasta papierem do papierem (ja nie mam 4 form o średnicy 20cm więc używałam jednej o średnicy 20cm a drugiej o średnicy 2 cm i po prostu w tej drugiej zostawiłam kawałek wolnego brzegu przy bokach formy - masa na ciasto jest dość gęsta więc udaje się to bez problemu. Nnagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Ucieramy masło z cukrem aż będzie puszyste i jednolite, dalej miksując dodajemy po jednym jajku, po dodaniu każdego z nich miksujemy dokładnie całość. Do masy jajeczno-maślanej przesiewamy mąke, proszek do pieczenia oraz Horlicks i mieszamy całość przy pomocy łyżki aż bedzie prawie połączona.
3. Wlewamy mleko i trochę mieszamy, wlewamy wrzątek i całośc jeszcze kilka razy mieszamy. Od razu dzielimy masę na 4 części i przekładamy ją do form do pieczenia, wygładzamy wierzch masy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut aż będzie miało piękny głęboki złoty kolor.
Krem czekoladowy:
200g czekolady gorzkiej
225ml śmietanki kremówki (30-36%)
Podgrzewamy śmietankę w garnku (ale nie doprowadzamy jej do wrzenia), połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w misce, zalewamy gorącą śmietanką, pozostawiamy na chwilę w spokoju a potem mieszamy całość przy pomocy np. łyżki aż będzie jednolita.
Do dekoracji:
1 opakowanie Maltesers, każdy jeden Malteser przekrojony na pół przy pomocy ostrego noża
Składamy tort:
Biszkopty przekładamy kremem czekoladowym a następnie wierzch i boki ciasta smarujemy pozostałym kremem, z pokrojonych Maltesersów układamy na wierzchu dekorację.
Smacznego ! :)
To jest nieprzyzwoicie rozpustny tort, fajnie ma Twój brat z Tobą.
OdpowiedzUsuńSwego czasu przepadałam za Maltesersami.
OdpowiedzUsuńTort musi być więc niezmiernie smakowity!
Pozdrawiam! :)
tort bardzo fajny
OdpowiedzUsuńA czy Horlicks to nie po prostu mleko w proszku? :D genialny tort!
OdpowiedzUsuńMnie tez się podoba, bo maltiesers uwielbiam, ale ten Horlicks u nas to środek na lepszy sen...:
OdpowiedzUsuńhttp://www.helfy.pl/horlicks-napoj-slodowy-na-dobry-sen-mleczny
Ten się chyba nie nada...??? a Kuchnie świata niestey niedostępne...:(
Robiłam Twoje Key Lime Pie i było pyszne:)
Ewelajna- Tak, to jest właśnie TEN Horlicks i jest reklamowany jako środek na dobry sen ale tak naprawdę nie ma żadnego dowodu na to, że rzeczywiście ma takie działanie (tako rzecze Wikipedia) - to nie jest żaden lek ani nic, tylko proszek, z którego po dodaniu mleka robi się napój słodowy i same maltesers też są słodowe (ich wnętrze)- "malt" to po angielsku słód, i stąd nazwa maltesers :)
OdpowiedzUsuńCzekoladową odmianą Horlicks jest np. Ovaltine. Myślę, że Horlicks można znaleźć w sklepach internetowych. Ciesze się, że Key Lime Pie smakował - polecam też Avocado Pie, które jest chyba jeszcze pyszniejsze :)
Dzwinograj - Horlicks to nie jest niestety nasze polskie mleko w proszku. Ale można pokombinować ;)
Tort jest świetny...tylko ja znając siebie to nie dopuściłabym do tego, żeby Maltesersy doczekały właściwego momentu dekoracji.
OdpowiedzUsuńMyślę, że poprzedziłaby go zdradziecka konsumpcja :P
uwielbiam takie słodkości ;) wygląda bardzo pysznie;)
OdpowiedzUsuńMnim, czekolada!! :)
OdpowiedzUsuńNapewno jest pyszny, patrzac na skladniki nie ma tu niczego co mogl by nie posmakowac:)
wyobrażam sobie jak mocno Brat musiał się ucieszyc z takiego cudownego tortu..
OdpowiedzUsuńzrobiłam i potwierdzam ,że pyszne , jedyne w swoim rodzaju tylko bardzo słodkie
OdpowiedzUsuńczy nasączasz biszkopty??? Jak tak to czym??
OdpowiedzUsuńOla
Ola: w przypadku tego tortu nie nasączam niczym blatów, wg. mnie nie ma takiej potrzeby :)
OdpowiedzUsuń