wtorek, 29 czerwca 2010

Ciasto z brzoskwiniami i jagodami oraz migdałową kruszonką

Bardzo niewiele wypieków zdarza mi się robić więcej niż raz (i to bynajmniej nie dlatego, że są mało smaczne - raczej dlatego, że jest cała masa przepisów, które chcę wypróbować (a i tak nawet Chuck Norris nie podołałby upieczeniu każdego ciasta na świecie;) a robienie na okrągło 3-4 tych samych rzeczy, chociażby były super-ekstra z pewnością nie przybliżyło by mnie do wykorzystania chociażby małego procenta z nich) Może kiedyś trafię na przepis, który będzie swoistym "Złotym Graalem" cukierników, i zrobię na nim fortunę ? :D (taaak, jasne...)

Ale wracając na ziemię - wbrew temu, co napisałam wyżej, ciasto z tego przepisu robiłam w zeszłe wakacje niezliczoną ilość razy - ma jakąś taką przyciągającą moc, która sprawia, że nie możesz mu się oprzeć :) Gdy wczoraj zobaczyłam jagody od razu postanowiłam, że koniecznie muszę zrobić to ciasto. Jest soczyście owocowe, lekko wilgotne, do tego chrupiąco-migdałowa kruszonka... Znika z talerza szybciej niż zdążysz powiedzieć "Stół z powyłamywanymi nogami" ;)

Ciasto z brzoskwiniami i jagodami oraz migdałową kruszonką
(przepis na ciasto cytuję za + moje komentarze (jedyna zmiana to fakt, iż ja robię je na znacznie większej blasze przy nie zmienionej ilości składników, ale ilość ciasta nadrabiam kruszonką oraz dodaję więcej owoców), przepis na kruszonkę jest moją wariacją na temat kruszonki stąd)

Składniki na blachę o wymiarach 30x35cm (można zrobić na mniejszej np. 25x25 - przy tej samej ilości składników na ciasto ale z mniejszą ilością kruszonki - inaczej zdominuje ciasto)

Ciasto
140g miękkiego masła
140g cukru
3 duże lub 4 małe jajka
150g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 brzoskwiń i 250g jagód (jagody można zastąpić np. borówkami amerykańskimi albo malinami a brzoskwinie morelami)

Kruszonka
100g rozpuszczonego masła
5/6 szklanki mąki
100g migdałów, nieobranych, dość drobno zmielonych
20g płatków migdałowych
1/2 szklanki cukru

1. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni, wykładamy papierem do pieczenia blachę o wymiarach 30x35 cm (lub mniejszą, patrz komentarz wyżej)
2.Owoce myjemy, suszymy, brzoskwinie kroimi na niewielkie kawałki (moje były tak dojrzałe, że nie dawały się kroić i trzeba je było niemalże rozrywać (czułam się wtedy jak brzoskwiniowy wampir)).
3. Robimy kruszonkę : Rozpuszczamy masło i przy pomocy łyżki mieszamy z resztą składników kruszonki, odstawić.
4. Robimy ciasto: W małej misce wymieszać mąkę z proszkiem do piecznienia.
5. Do oddzielnej średniej miski wkładamy masło i wsypujemy cukier, ucieramy jedno z drugim za pomocą miksera na gładką masę. Dalej miksując dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka dokładnie całość miksując do połączenia się składników. Miksujemy nadal, dodając po 2-3 łyżki mieszaniny mąki i proszku do pieczenia. Miksujemy króko, tylko do połączenia się składników.
6. Wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarowyjemy (będzie dość cienko rozsmarowana ale nie należy się tym przejmować, wszystko jest ok - ciasta nie jest za mało). Na cieście układamy najpierw brzoskwinie, przecięciem do góry - między brzoskiwniamy zostawiamy trochę miejsca, posypujemy je jagodami. Następnie odrywamy po trochu kruszonki i posypujemy nią równomiernie owoce.
7.Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

2 komentarze:

  1. Że tak powiem kolokwialnie- full wypas to ciacho- nie dość, że brzoskwinie, że kruszonka to jeszcze te jagody;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia piękne, a ciasto wspaniałe - jak jeszcze piszesz, że ma dużo kruszonki to już w ogóle bije wszystkie najbardziej nawet wymyślne placki na głowę...

    OdpowiedzUsuń