czwartek, 24 czerwca 2010

Marokańska zupa z soczewicy

Ta zupa to jak dla mnie taka Zupa-Matka wszystkich zup, jest przyjemnie gęsta, rozgrzewająca, dodająca sił, a do tego dobrze przyprawiona - całe 8 różnych przypraw, ponadto soczewica, dynia, pomidory, marchewka oraz cebula. Prawdziwa symfonia smaków :) Super smakuje przegryzana dość nietypowym jak na zupę dodatkiem - plackami ziemniaczanymi. Polecam, szczególnie na obecną mało sprzyjającą pogodę.

Marokańska zupa z soczewicy
(przepis jest stąd, minimalnie przeze mnie zmieniony)



Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, drobno posiekana
4 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka imbiru w proszku
1 łyżka kminu rzymskiego w proszku
2 łyżeczki kolendry w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżeczka pasty chili
1 średnia marchewka, starta na tarce o drobnych oczkach
350g dyni startej na tarce o drobnych oczkach
1 puszka (400g netto) pomidorów bez skórki
2 szklanki zielonej soczewicy, opłukanej
2 litry gorącej wody
sól i pieprz do smaku

1. W dużym garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę oraz czosnek, i podsmażamy aż cebula będzie miękka ale nie przybrązowi się, dodajemy imbir, koncentrat oraz resztę przypraw, podsmażamy jeszcze chwilę aż całość zacznie aromatycznie pachnieć.
2.Do garnka dodajemy wszystkie warzywa oraz wodę i gotujemy na niewielkim ogniu (tak, żeby to co jest w granku tak sobie lekko bulgotało) przez około 4-5 godzin (jeśli ktoś nie ma tyle cierpliwości to można gotować co najmniej jedną godzinę na średnim ogniu), mieszając co jakiś czas. Jeśli ktoś uzna, że zupa jest trochę za gęsta jak na jego gust, można dodać więcej wody.
3. Po tym czasie całość miksujemy przy pomocy np. ręcznego blendera mniej lub bardziej dokładnie (zależy czy ktoś woli zupy-krem czy może raczej takie, w których coś sobie pływa ;) następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Podajemy na ciepło z plackami ziemniaczanymi. Jeśli ktoś woli mniej niekonwencjonalny dodatek proponuję chrupiący chleb posmarowany hummusem.

2 komentarze:

  1. Musi być niezwykle pożywna. I zdrowa- uwielbiam soczewicę;))

    OdpowiedzUsuń
  2. A w którym momencie dodajemy soczewice?

    OdpowiedzUsuń