Quickbread ze szpinakiem, karmelizowaną cebulą i fetą
(przepis jest stąd, zmieniony tylko odrobinę)
Składniki na keksówkę o długości 30cm:4 łyżeczki oliwy
1 duża cebula, cienko posiekana
1 czubata łyżka brązowego cukru
340g mrożonego szpinaku w liściach
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka, lekko rozbełtane
3/4 szklanki mleka
2/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergin
60g sera feta, pokruszonego
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy szpinak z zamrażalnika.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki oliwy, gdy się rozgrzeje wrzucamy na patelnię cebulę i podsmażamy na średnim ogniu przez ok 10 minut mieszając co jakiś czas aby się nie przypaliła, wlewamy pozostałą łyżeczkę oliwy, wsypujemy brązowy cukier oraz czosnek, zmniejszamy ogień i dalej podsmażamy cebulę przez kolejne 10 minut aż będzie złoto-brązowa. Przekładamy cebulę z patelni do oddzielnego naczynia.
3.Na patelnię wkładamy szpinak i smażymy na tłuszczu pozostałym po cebuli aż całkowicie się rozmrozi. Przekładamy do naczynia z cebulą i całość mieszamy.
4. W dużej misce mieszamy mleko, oliwę oraz jajka aż całość będzie jednolita.
5. W niedużej oddzielnej misce mieszamy mąkę oraz proszek do pieczenia.
6. Wsypujemy suche składniki(mąka, proszek do pieczenia) do mokrych (mleko, jajka, oliwa) i mieszamy np. łyżką - ale bardzo krótko, chodzi o to, żeby składniki się połączyły, nie można ich "przemieszać" bo chleb będzie zbity.
7. Dodajemy do masy mieszankę cebuli i szpinaku oraz pokruszoną fetę i mieszamy jeszcze odrobinę aż wszystko się połączy, wlewamy ciasto do keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut lub do suchego drewnianego patyczka.
KOCHAM karmelizowaną cebulę.
OdpowiedzUsuńSzpinak też.
Zakochałam się w tym chlebku.
Pozdrawiam! :)
Musze wyprobowac twoje receptury na chlebki bo wygladaja wymsmiencie:)
OdpowiedzUsuń