Składniki:
4 piersi kurczaka
2 łyżki rozpuszczonego masła (w oryginalnym przepisie jest masło sklarowane)
pół szklanki masła orzechowego
1/4 szklanki majonezu
pieprz
3/4 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych
1.Kurczaka myjemy i pozbawiamy wszelkich niejadalnych kawałków, każdą pierś kroimy na niewielkie kawałki.
2.Umieszczamy mięso w żaroodpornym naczyniu, smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na pół godziny.
3.Gdy kurczak siedzi w piekarniku robimy masę do posmarowania kurczaka- miksujemy masło orzechowe z majonezem, doprawiamy pieprzem.
4.Po wyjęciu kurczaka z piekarnika smarujemy go dokładnie przygotowaną masą. Wstawiamy go do piekarnika jeszcze na 15 minut. Gdy wyjmiemy już definitywnie mięso z piekarnika obsypujemy je posiekanymi orzechami włoskimi. Podajemy :)
czwartek, 3 czerwca 2010
Kurczak po kongijsku w maśle orzechowym
Zaciekawił mnie ten przepis, zastanawiałam się co też mi z niego wyjdzie. Wydawać by się mogło, że taki kurczak będzie dość słodki ze względu na masło orzechowe, ale jest wręcz przeciwnie - wyszedł intensywnie orzechowy :) Bardzo smaczny i bardzo sycący, na dodatek nie wymaga wiele pracy ;)
Kurczak po kongijsku w maśle orzechowym
(przepis jest stąd, zmodyfikowany bardzo delikatnie przeze mnie)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
przemawia do mnie ten przepis.Pożyczam do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńpyszny miałaś obiadek :)
OdpowiedzUsuńPyszna pozycja - ale kalorii tyle, że szok!
OdpowiedzUsuńChociaż... czasem można sobie pozwolić na małe szaleństwo. ;)
Pozdrawiam!
Bardzo zachecajacy ten kurczaczek :)
OdpowiedzUsuń