Do tego szklanka soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy ... palce lizać !
Chrupiące koszyczki z bekonu z jajkiem
(przepis jest stąd, trochę przeze mnie zmieniony)
Chrupiące koszyczki z bekonu z jajkiem
(przepis jest stąd, trochę przeze mnie zmieniony)
Składniki na 4 koszyczki:
8 plasterków bekonu/boczku
4 kawałki chleba tostowego (taki jest najlepszy bo nie będzie się kruszył przy wkładaniu do foremek i daje się bardzo łatwo formować)
4 jajka
4 łyżeczki startego sera żółtego
sól i pieprz do smaku
1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, dokładnie natłuszczamy 4 zagłębienia formy do muffinów.
2. Plasterki bekonu/boczku lekko podsmażamy na patelni przez około 3-5 minut na niewielkim ogniu (bez dodawania dodatkowego tłuszczu do smażenia) - chodzi o to, żeby było tylko trochę bardziej sztywne niż przed podsmażaniem - jeśli za bardzo je usmażymy mogą nam się potem przypalić w piekarniku. Po podsmażeniu odsączamy bekon/ boczek z tłuszczu przy pomocy papierowych ręczników.
3. Z tostów wycinamy przy pomocy formy do ciastek lub po prostu noża krążki, które dokładnie zakryją nam dna zagłębień formy do muffinów, następnie wykładamy nimi zagłębienia.
4. Zawijamy po 2 plasterki bekonu dookoła każdego z krążków chleba tak, aby utworzyły ścianki naszych koszyczków. Posypujemy chleb odrobiną sera. Rozbijamy jedno jajko uważając żeby nie rozerwać żółtka, odlewamy odrobinę białka i resztę jajka wlewamy do środka koszyczka. Tak samo robimy z pozostałymi jajkami i koszyczkami.
5. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 5-10 minut, aż jajka się zetną a bekon będzie chrupiący. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy koszyczkom chwilę ostygnąć a następnie oddzielamy je od ścianek formy przy pomocy noża i wyjmujemy pomagając sobie ewentualnie łyżeczką.
Wyglądają fenomenalnie.. Ekstra pomysł!
OdpowiedzUsuńŚwietne! Ja kiedyś prezentowałam z kolei chrupiące koszyczki chlebowe. Muszę wypróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuństrasznie fajne to śniadanie!
OdpowiedzUsuńswietne, po prostu swietne :)
OdpowiedzUsuń