poniedziałek, 1 marca 2010

Aromatyczny kurczak z miodem, sosem sojowym i imbirem

Ponieważ z imienin Brata Mniejszego, na których pochłonęliśmy niewyobrażalne ilości sushi, zostało sporo sosu sojowego i marynowanego imbiru, przydałoby się je jakoś zagospodarować, powstał więc fan-ta-sty-czny kurak.

It's gonna be legen - wait for it - dary !

(Zdjęcie by Brat Mniejszy)

Aromatyczny kurczak z miodem, sosem sojowym i imbirem
(oryginalny przepis jest tu, trochę dostosowałam do tego, co było w domu)

Ilość składników dla 2 dużych i głodnych mężczyzn i jednej niedużej babeczki

4 piersi z kurczaka
3 łyżki miodu około
6 łyżek sosu sojowego
sok z jednej cytryny
3 cebule dymki
szczypior z cebulek dymek
pieprz
marynowany imbir
ok. 3 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
troche curry
łyżka uprażonego sezamu(nie miałam więc nie dodawałam ale następnym razem dodam)
około 200 g ugotowanego bialego/brązowego ryżu

A więc tak, kurczaka myjemy i odcinamy wszystko to, co jest niejadalne, nacieramy curry, po czym kroimy go na nieduże kawalki. Cebulkę i szczypior,świeży imbir oraz marynowany imbir siekamy. Na patelni rozgrzewamy miód, dodajemy sos sojowy i na tym kładziemy kurczaka żeby się trochę podsmażyl. Dodajemy sok z cytryny, cebulkę, szczypior, pieprz i imbir, jak kurczę straci wszelkie oznaki surowizny, zdejmujemy go z patelni i na pozostałości miodu, sosu i soku z cytryny dajemy ryż, żeby lekko przeszedł posmakiem pysznego sosu. Całość posypujemy sezamem(jak posiadamy, jak nie to nie;)) i wcinamy.

1 komentarz: