Sernik kokosowo-czekoladowy
(inspiracją był przepis z ksiązki "Najlepsze serniki świata", Wydawnictwo RM)
Składniki
( na formę o średnicy 23-24 cm)
Spód:
120g drobno pokruszonych herbatników maślanych lub pełnoziarnistych
50g roztopionego masła
Masa sernikowa :
Masa sernikowa :
60g czekolady mlecznej
40g masła
500g twarogu sernikowego
1 szklanka cukru
4 jaja
1 szklanka wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa:
Polewa:
3 solidne łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru
2 łyżki likieru passoa lub innego, u mnie amaretto
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1. Pokruszone ciastka mieszamy z masłem. Masę rozprowadzamy na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 175 stopni.
1. Pokruszone ciastka mieszamy z masłem. Masę rozprowadzamy na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 175 stopni.
2. Czekoladę roztapiamy z masłem w garnku na wolnym ogniu lub w mikrofali, mieszamy aby uzyskać gładką masę.
3. Twaróg miksujemy z cukrem aż się połączą. Wbijamy pojedyńczo jaja, dokładnie miksując całość po dodaniu każdego z nich. Dodajemy masę czekoladową, wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Masę wylewamy na podpieczony spód.
4. Pieczemy 60 minut w 175 stopniach i wyjmujemy z piekarnika.
5. Polewa : kawę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku ( 1 lyżeczka wystarczy), dodajemy cukier, mieszamy, czekamy aż trochę się rozpuści. Dolewamy likier, mieszamy i na koniec dodajemy śmietanę, całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie rozprowadzamy po cieście.
6. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni i pieczemy ciasto z polewą jeszcze ok. 5-8 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika sernik powinien ostygnąć zanim wyjmiemy go z formy.
Na zdrowie :)
Na zdrowie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz