wtorek, 9 marca 2010

Tarta nie-klasyczna : z kurczakiem, brokułami i.. ryżem

Kiedyś przyszło mi do głowy, żeby tartę z brokułami, która swoją drogą sama w sobie jest świetna, urozmaicić dodając do niej kurczaka i ryż, i parę innych ciekawych warzyw. Jak dla mnie - strzał w dziesiątkę ! Od tamtej pory taka tarta i wariacje na jej temat pojawiają się na stole dość często.

Bo właściwie czemu nie poeksperymentować trochę z daniami, które są dość "oczywiste"? ;)

Tarta na kruchym spodzie z kurczakiem, brokułami i ryżem






(Na formę do tarty o średnicy ok 24-26 cm)



Składniki na spód i sposób wykonania w jednym z moich poprzednich wpisów, o tu

Składniki na nadzienie :

1 średnia pierś kurczaka
kilka średniej wielkości różyczek brokułów, na przykład mrożonych
szklanka białego ryżu
jedna średniej wielkości marchewka
ok. 50g kukurydzy odsączonej z zalewy
ok. 50g ciemnej fasoli odsączonej z zalewy ( opcjonalnie)
3 jajka
200ml śmietany 18%
75g startego żółtego sera
bazylia, oregano, tymianek, pieprz oraz inne przyprawy, które lubimy, do przyprawienia
oliwa do smażenia

Piekarnik nastawiamy na 185 stopni. Formę do tarty (szklaną lub ceramiczną) smarujemy masłem i wyklejamy kruchym ciastem uprzednio wyjętym z lodówki, następnie ciasto nakłuwamy kilkukrotnie widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok 12-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy.

1.Pierś kurczaka myjemy i odkrajamy wszelkie niejadalne kawałki, następnie kroimy na bardzo małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy, kurczaka doprawiamy pieprzem i wrzucamy na patelnię, smażymy aż straci kolor różowy, tzn. przestanie być surowy. Usmażonego kurczaka wkładamy do dużej miski i odkładamy na bok.
2. Zanim patelnia zdąży nam ostygnąć wrzucamy na nią różyczki brokułów i podsmażamy aż zmiękną. Dodajemy je do kurczaka.
3. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy "na zapałkę" lub po prostu bardzo drobno, następnie również podsmażamy na oliwie na patelni. Wrzucamy do miski z kurczakiem i brokułami.
4.Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać do kurczaka i warzyw.
5. Do miski dorzucamy jeszcze kukurydzę i fasolę, całość mieszamy np. łyżką i wykładamy na uprzednio podpieczony spód.
6. W misce ubijamy jajka, i śmietanę ( np. mikserem lub trzepaczką). Doprawiamy pieprzem, bazylią, oregano, tymiankiem curry i innymi wybranymi przez siebie przyprawami jeśli mamy chęć.
7.Masę jajeczno-śmietanową wylewamy na nadzienie i równo rozprowadzamy łyżką. Posypujemy wierzch startym żółtym serem.
8.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na około 22-25 minut. Po tym czasie wyjmujemy i czekamy aż tarta trochę ostygnie zanim podamy ją na stół.

Bon appetit !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz