Przy okazji jest to również próba oswojenia bananów, za którymi nie przepadam odkąd pamiętam ;)
Tropikalny sernik z bananami i orzechami brazylijskimi
(oryginalny przepis pochodzi z ksiązki "Najlepsze serniki świata", Wydawnictwo RM + moje komentarze i zmiany )
Składniki na formę o średnicy ok. 24cm.
Spód
120g zmiksowanych w malakserze lub utłuczonych w moździerzu herbatników maślanych lub typu digestive ( pełnoziarnistych)
Składniki na formę o średnicy ok. 24cm.
Spód
120g zmiksowanych w malakserze lub utłuczonych w moździerzu herbatników maślanych lub typu digestive ( pełnoziarnistych)
60g drobno zmielonych orzechów brazylijskich
50g roztopionego masła
Masa sernikowa
500g gotowego twarogu sernikowego
Masa sernikowa
500g gotowego twarogu sernikowego
2 średnie banany , lekko zmiksowane
1 niepełna szklanka śmietany (użyłam śmietany 18%)
1 niepełna szklanka cukru
3 jaja
40g drobno zmielonych orzechów brazylijskich
1 łyżka likieru amaretto
1 łyżka mąki kukurydzianej
2-3 łyżeczki cukru waniliowego
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
2. Spód : Pokruszone ciastka mieszamy dokładnie ze zmielonymi orzechami i masłem. Masą wykładamy dno formy i pieczemy 10 minut.
3. Masa sernikowa : Twaróg miksujemy kilka minut aż będzie jednolity. Wlewamy banany, śmietanę i wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajmey pojedyńczo jaja, miksując całość po dodaniu każdego z nich. Następnie dodajemy zmielone orzechy brazylijskie, likier, mąkę kukurydzianą, i cukier waniliowy. Całość dokładnie miksujemy i przelewamy na upieczony spód.
3. Masa sernikowa : Twaróg miksujemy kilka minut aż będzie jednolity. Wlewamy banany, śmietanę i wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajmey pojedyńczo jaja, miksując całość po dodaniu każdego z nich. Następnie dodajemy zmielone orzechy brazylijskie, likier, mąkę kukurydzianą, i cukier waniliowy. Całość dokładnie miksujemy i przelewamy na upieczony spód.
4. Pieczemy ok. 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w piekarniku jeszcze na godzinę.
A potem nie pozostaje nic innego jak zjeść nasz sernik :)
A potem nie pozostaje nic innego jak zjeść nasz sernik :)
Bardzo ciekawie się zapowiada :) Mam ogromną ochotę na kawałek sernika :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki równie mocno jak banany
OdpowiedzUsuńdla mnie jest to więc połączenie niemal idealne..
Szczerze polecam!
OdpowiedzUsuńOrzechy brazylijskie fantastycznie się komponują z delikatną "bananowością" sernika.
P.S. nie mogłam mu się oprzeć i zjadłam kawałek na śniadanie ;)