wtorek, 2 marca 2010

Ciasteczka sernikowe















Ciasteczka sernikowe
(przepis pochodzi z ksiązki "Najlepsze serniki świata", Wydawnictwo RM )

Ilość składników na blachę o wymiarach 20 x 20 cm.

Spód:
70g spulchnionego masła ( po prostu przez chwilę miksowałam )
1/3 szlanki brązowego cukru
1 szklanka mąki

Masa sernikowa:
1/2 szklanki cukru
250g twarogu sernikowego
1 jajko
2 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodałam jeszcze polewę czekoladową do "postraszenia" ciasta

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
2. W średniej misce mieszamy widelcem masło, brązowy cukier i mąkę, aż powstaną grube grudki ( chociaż mi wyszły raczej małe okruchy)
3. Odstawiamy szklankę mieszanki, którą wykorzystamy jako górną warstwę. Resztę rozprowadzamy na dnie naczynia do pieczenia i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
4. W innej misce miksujemy cukier i twaróg sernikowy na gładką masę. Dodajemy jajko, mleko, sok z cytryny i wanilię. Całość mieszamy i rozprowadzamy na upieczonym spodzie. Posypujemy pozostałą mieszaniną masła, brązowego cukru i mąki. Pieczemy 25 minut. Studzimy, po całkowitym ostygnięciu polewamy niewielką ilością polewy czekoladowej a następnie kroimy np. na 12 kawałków.

I Gotowe :) Ciastka znikają z talerza błyskawicznie szybko ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz