środa, 24 marca 2010

Kurczak w cytrynach i czosnku, w sosie z whisky i jabłek

Buszując wśród internetowych przepisów wpadłam na przepis na kurczaka w cytrynach i czosnku Nigelli Lawson, trochę go zmodyfikowałam - dorzuciłam sos z whisky i jabłek i ... wyszło całkiem całkiem :) W dodatku banalnie łatwe do zrobienia.


Kurczak w cytrynach i czosnku, w sosie z whisky i jabłek




Składniki na 4 głodne osoby

- 4 filety z kurczaka, o łącznej wadze ok. 1kg
- 1 główka czosnku rozdzielona na NIEOBRANE ząbki - jeśli ktoś jest wielbicielem czosnku to proponuję dać 2 główki
- 2 cytryny podzielone pół i potem jeszcze na ósemki
- tymianek i czarny pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej aromatyzowanej bazylią)
- 2 łyżki whisky
- 2 łyżki koncentratu z jabłek, nie słodzonego

Do podania :
- gorące grzanki zrobione np. z bagietki

Kuczaka myjemy, oprawiamy i każdy filet kroimy na 2-4 średniej wielkości kawałki. Układamy go w żaroodpornym naczyniu, doprawiamy tymiankiem i czarnym pieprzem, dodajemy ząbki czosnku oraz pokrojoną cytrynę. Polewamy oliwą i mieszamy wszystko rękoma, potem rozkładamy całość równomiernie na dnie naczynia. W szklance mieszamy whisky z koncentratem z jabłek i powstałą miksturą skrapiamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Naczynie zakrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy na 1 godziny do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni.Po tym czasie zdejmujemy folię, przekrawamy kawałek kurczaka i sprawdzamy czy jest upieczony, jeśli nie to zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut tym razem bez przykrycia z folii aluminiowej. Po wyjęciu z piekarnika dajemy kurczakowi chwilę ostygnąć i nakładamy na talerze, do kurczaka podajemy gorące grzanki, na których rozsmarowywujemy czosnek wyjęty z łupinek.

Smacznego :)

2 komentarze: