Tak więc, zapraszam :
Chicken Picadillo
(przepis inspirowany o tym )
Składniki :
1 duża czerwona papryka, umyta i drobno pokrojona
1 duża żółta papryka, umyta i drobno pokrojona
1 duża cebula, drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, rozgniecione lub drobno pokrojone
4 piersi kurczaka ( chyba, że ktoś woli jak relacja warzywa/mięso wypada na korzyść warzyw, to wtedy 2 piersi)
400g dobrej jakości gotowego sosu pomidorowego
1/3 szklanki bulionu z kurczaka
sok z połówki cytryny
2 liście laurowe
100g rodzynek
oliwa do smażenia
Do przybrania i podania:
kapary
oliwki zielone lub czarne pokrojone na ćwiartki lub połówki
świeża bazylia, posiekana
250g ryżu ciemnego lub białego (jak kto woli może być makaron )
100g ciemnej fasoli
1.W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone papryki, czosnek i cebulę, podsmażamy aż warzywa będą miękie.
2. Kurczaka myjemy, pozbawiamy wszelkich niejadalnych kawałków i kroimy na cienkie paski. Dorzucamy do warzyw na patelni i smażymy 5-10 minut aż przestanie być różowy.
3. Dodajemy sos pomidorowy, sok z cytryny, bulion z kurczaka, liście laurowe i rodzynki do warzyw i kurczaka. Przykrywamy rondel, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy rondel z ognia, usuwamy liście laurowe. Dodajemy kapary, oliwki i ciemną fasolę, mieszamy.
4. Ryż lub makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
5. Na talerze rozkładamy ryż/makaron, na to kurczka z warzywami i po trochu posiekanej bazylii.
Proste, prawda ? ;) A jakie pyszne !
1 duża czerwona papryka, umyta i drobno pokrojona
1 duża żółta papryka, umyta i drobno pokrojona
1 duża cebula, drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, rozgniecione lub drobno pokrojone
4 piersi kurczaka ( chyba, że ktoś woli jak relacja warzywa/mięso wypada na korzyść warzyw, to wtedy 2 piersi)
400g dobrej jakości gotowego sosu pomidorowego
1/3 szklanki bulionu z kurczaka
sok z połówki cytryny
2 liście laurowe
100g rodzynek
oliwa do smażenia
Do przybrania i podania:
kapary
oliwki zielone lub czarne pokrojone na ćwiartki lub połówki
świeża bazylia, posiekana
250g ryżu ciemnego lub białego (jak kto woli może być makaron )
100g ciemnej fasoli
1.W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone papryki, czosnek i cebulę, podsmażamy aż warzywa będą miękie.
2. Kurczaka myjemy, pozbawiamy wszelkich niejadalnych kawałków i kroimy na cienkie paski. Dorzucamy do warzyw na patelni i smażymy 5-10 minut aż przestanie być różowy.
3. Dodajemy sos pomidorowy, sok z cytryny, bulion z kurczaka, liście laurowe i rodzynki do warzyw i kurczaka. Przykrywamy rondel, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy rondel z ognia, usuwamy liście laurowe. Dodajemy kapary, oliwki i ciemną fasolę, mieszamy.
4. Ryż lub makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
5. Na talerze rozkładamy ryż/makaron, na to kurczka z warzywami i po trochu posiekanej bazylii.
Proste, prawda ? ;) A jakie pyszne !
to nie tylko cudowna mieszanka kolorów na talerzu
OdpowiedzUsuńale i bardzo fajna nazwa:-)
nazwa jest zdecydowanie interesująca :)
OdpowiedzUsuńszukając czegoś więcej na temat " picadillo" znalazłam na wikipedii informację o tym, że to ponoć tradycjne danie krajów takich jak Kuba, Republika Dominikańska, Puerto Rico, Filipiny czy Meksyk ;)