czwartek, 11 marca 2010

Chicken Picadillo, czyli przepis znaleziony przez przypadek

Szukając danych do mojej pracy licencjackiej trafiłam na stronę amerykańskiego National Hearth Lung and Blood Institute i tak jakby.. bezwiednie przesłam do ich podstrony delicous healthy eating zawierającą sporą ilość smakowitych przepisów. Uważam, że to prosty ale całkiem genialny pomysł, żeby na stronie poświęconej zdrowemu sercu, umiescić przepisy, które sprzyjają utrzymywaniu go w dobrej kondycji.

Tak więc, zapraszam :


Chicken Picadillo


(przepis inspirowany o tym )


Składniki :

1 duża czerwona papryka, umyta i drobno pokrojona
1 duża żółta papryka, umyta i drobno pokrojona
1 duża cebula, drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, rozgniecione lub drobno pokrojone
4 piersi kurczaka ( chyba, że ktoś woli jak relacja warzywa/mięso wypada na korzyść warzyw, to wtedy 2 piersi)
400g dobrej jakości gotowego sosu pomidorowego
1/3 szklanki bulionu z kurczaka
sok z połówki cytryny
2 liście laurowe
100g rodzynek
oliwa do smażenia

Do przybrania i podania:

kapary
oliwki zielone lub czarne pokrojone na ćwiartki lub połówki
świeża bazylia, posiekana
250g ryżu ciemnego lub białego (jak kto woli może być makaron )
100g ciemnej fasoli

1.W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone papryki, czosnek i cebulę, podsmażamy aż warzywa będą miękie.
2. Kurczaka myjemy, pozbawiamy wszelkich niejadalnych kawałków i kroimy na cienkie paski. Dorzucamy do warzyw na patelni i smażymy 5-10 minut aż przestanie być różowy.
3. Dodajemy sos pomidorowy, sok z cytryny, bulion z kurczaka, liście laurowe i rodzynki do warzyw i kurczaka. Przykrywamy rondel, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy rondel z ognia, usuwamy liście laurowe. Dodajemy kapary, oliwki i ciemną fasolę, mieszamy.
4. Ryż lub makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
5. Na talerze rozkładamy ryż/makaron, na to kurczka z warzywami i po trochu posiekanej bazylii.

Proste, prawda ? ;) A jakie pyszne !

2 komentarze:

  1. to nie tylko cudowna mieszanka kolorów na talerzu
    ale i bardzo fajna nazwa:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nazwa jest zdecydowanie interesująca :)
    szukając czegoś więcej na temat " picadillo" znalazłam na wikipedii informację o tym, że to ponoć tradycjne danie krajów takich jak Kuba, Republika Dominikańska, Puerto Rico, Filipiny czy Meksyk ;)

    OdpowiedzUsuń