niedziela, 28 marca 2010

Orzechowe kwadraty z polewą karmelową

Coś małego, słodkiego, puszystego i z orzechami, takie właśnie są orzechowe kwadraty ;)

Orzechowe kwadraty z polewą karmelową

(przepis inspirowany przepisem ze strony)

(zdjęcie robione przez Brata Młodszego)

Składniki na formę do ciasta o średnicy ok. 24 cm

Ciasto:

150g masła pokrojonego na małe kawałki
165g brązowego cukru
60ml śmietanki
200g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja
80g zmielonych lub posiekanych orzeszków ziemnych

Polewa karmelowa:

30g masła
100g brązowego cukru
1 łyżka mleka


Piekarnik nagrzewamy do 150°C. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.
Robimy ciasto: Do średniej wielkości rondla wkładamy masło, brązowy cukier i śmietankę, mieszamy i podgrzewamy do czasu aż cukier się rozpuści, doprowadzamy do wrzenia następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok 2 minut, potem zdejmujemy z ognia i pozwalamy masie ostygnąć ok 10 minut. W średniej wielkości misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Do ostudzonego masy z masła wbijamy 2 jajka i miksujemy mikserem aż składniki się połączą, nadal miksując zaczynamy dodawać po łyżeczce mąki aż do uzyskania gładkiej masy, do której następnie dorzucamy mielone orzeszki ziemne i całość mieszamy np. łyżką po czym wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, pieczemy ok 25 minut. Pozwalamy ostygnąć ciastu ok 5 minut, następnie odwracamy "do góry nogami" i układamy np. na dużym talerzu.
Robimy polewę karmelową : w niedużym rondlu rozpuszczamy masło z mlekiem, dodajemy cukier i podgrzewamy aż się zagotuje a cukier się rozpuści i masa zamieni się w karmel, którym następnie polewamy wcześniej zrobione ciasto.

P.S. ciasto należy przechowywać pod przykryciem bo dość szybko wysycha.

1 komentarz:

  1. w niektórych domach to pewnie nawet nie miałoby szansy, by wysychac
    zbyt szybko by zniknęło :)))

    OdpowiedzUsuń