czwartek, 18 marca 2010

Mini torciki migdałowo-cynamonowe

M. przeglądał dziś rano moją książkę kucharską, gdy jego wzrok padł na torciki migdałowe, rozmarzył się..." A gdybyś tak zrobiła dziś o.. to ? ". No więc zrobiłam ;)

Pyyyycha, polecam do kawy :)

Mini torciki migdałowo-cynamonowe

(inspirowany przepisem z książki " Mała szkoła pieczenia" wyd. Świat Książki)

Składniki na 12 torcików



Ciasto kruche:

140g mąki
40g mąki ziemniaczanej
100g masła
70g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

Nadzienie

2 jajka
75g cukru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka miodu lub syropu klonowego
łyżka likieru np. Amaretto
3 solidne łyżki bułki tartej
120g drobno zmielonych migdałów ( nie obranych)
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki mleka

Przystrojenie :

po kilka obranych migdałów na torcik
wiśnie koktajlowe( kandyzowane) - opcjonalnie
gorąca konfitura morelowa - opcjonalnie

1.Mąki przesiać do dużej miski, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier puder, jajko, szczyptę soli, szybko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
2.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, smarujemy tłuszczem 12 foremek na babeczki lub na muffiny.
3.Wylepiamy foremki ciastem, ciasto nakłuwamy w kilku miejscach. Pieczemy 10 minut na środkowym poziomie piekarnka.
4.Robimy nadzienie: ucieramy jajka z cukrem, cynamonem, kardamonem i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy mleka i śmietany i miksujemy jeszcze przez chwilę.
5.Do masy na nadzienie wsypujemy bułkę tartą i zmielone migdały.
6.Nadzienie rozkładamy na podpieczonym cieście w foremkach, każdy torcik przybieamy kilkoma migdałami. Pieczemy 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu trochę ostudzić.
7.Jeśli postanowiliśmy użyć konfitury, smarujemy nią torciki z wierzchu i na środku każdego kładziemy połówkę wiśni kandyzowanej.

2 komentarze: