wtorek, 16 marca 2010

Trufle czekoladowe

Jakiś czas temu moja mama z zachwytem opowiadała mi o czekoladowych truflach, których miała okazję spróbować na przyjęciu u swojej przyjaciółki Ewy. Zachęcona opowieściami rodzicielki, trufle zrobiłam. Są małe ( dlatego zawsze można sobie na jedną pozwolić) i pyszne ( co rozumie się samo przez się - nie wiele znam osób, które za czekoladą nie przepadają).

Trufle czekoladowe

(przepis cytuję za + kilka moich uwag)




Składniki:

150 g gorzkiej czekolady 70%
50 g śmietany kremówki 30%
75 g miękkiego masła
łyżeczka brandy lub whisky
10 g (około 1 pełnej łyżki) miodu
2 g (około 1 czubata łyżeczka) rozpuszczalnej kawy espresso w proszku
około 4 - 5 łyżek kakao do obtoczenia - ja obtaczałam też w wiórkach kokosowych

Przygotowanie:

Czekoladę drobno posiekać i włożyć do większej miseczki. Śmietankę kremówkę doprowadzić do wrzenia, dodać kawę rozpuszczalną i miód. Zdjąć z ognia i dodawać stopniowo posiekaną czekoladę, mieszając do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Jeśli komuś czekolada nie chce się już rozpuszczać, garnek z czekoladą i kremówką można podgrzać jeszcze przez chwilę.
Ostudzić i dodać miękkie masło oraz brandy (lub whisky), dokładnie wymieszać.
Kwadratową lub prostokątną foremkę wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą i przełożyć do niej masę na grubość 2 cm. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Nabierać po 1 łyżce zastygłej masy i szybko ( czekolada bardzo szybko zaczyna się rozpuszczać) formować trufle o nieregularnym kształcie, lub jeśli ktoś woli - kulki. Trufle obtoczyć w kakao lub wiórkach kokosowych i ułożyć na tacce. Wstawić do lodówki i tam przechowywać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz