niedziela, 13 czerwca 2010

Muffinobranie (część 1) = 2 rodzaje muffinów + 2 różne kremy,

W ramach odstresowania się po sesji (której tak naprawdę nie miałam (nie)przyjemności mieć ale co tam, zawsze to jakaś wymówka ;) postanowiłam - zrobić muffiny, których daawno nie robiłam, i wykorzystać przy okazji do ich ozdobienia lukier plastyczny, którego trochę mi zostało po zrobieniu tortu truskawkowo-kokosowego - zrobione zostały muffiny jabłkowe z kremem waniliowo - cynamonowym oraz muffiny bananowe z kremem o smaku masła orzechowego, te pierwsze przyozdobione są mini-jabłkami a te drugie mini-bananami z lukru (informuję na wypadek gdyby ktoś nie mógł się rozeznać co też to takiego te "cosie" na muffinach, moje zdolności plastyczne pozostawiają trochę do życzenia ;)

Muffiny bananowe z kremem o smaku masła orzechowego
(przepis stąd a oryginalnie Marthy Stewart, nie zmieniałam nic)
Składniki na 12 muffinów:
(jeśli ilości podane są w szklankach chodzi o szklanki o pojemności 250ml)
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 banany, zmiksowane na prawie-puree (tak, żeby zostały bardzo małe kawałki muffinów)
2 jajka
110g masła, rozpuszczonego- np. w mikrofali

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wykładamy papilotkami foremki do muffinów lub wyjmujemy z szuflady silikonowe ;)
2. W średniej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól
3. W dużej misce mieszamy prawie-puree bananowe, rozpuszczone masło oraz jajka. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy za pomocą np łyżki aż się połączą (muffiny są najlepsze jeśli się ich za bardzo nie wymiesza)
4. Nakładamy masę muffinową do foremek, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut aż będą złocisto-brązowe. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy im chwilę ostygnąć a następnie wyjmujemy z foremek.

Krem

170g serka philadelphia
1/3 szklanki cukru pudru
200g kremowego masła orzechowego
125ml śmietany kremówki (30-36%)

1. W dużej misce miksujemy razem serek philadelphia i cukier puder aż będą jednolite, dodajemy masło orzechowe i miksujemy wszystko razem. Masa może wyglądać trochę grudkowato ale nie należy się tym przejmować.
2. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, dodajemy ją do uprzednio przygotowanej masy i mieszamy całość przy pomocy np. łyżki aż będzie jednolita. Nakładamy na wystudzone muffiny przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego. Przyozdabiamy bananem z lukru plastycznego ;)

Muffiny jabłkowe z kremem waniliowo - cynamonowym
(przepis na same muffiny jest stąd (drobne zmiany), krem jest moją modyfikacją powyższego przepisu na krem)

Składniki na 12 muffinów:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu lub kardamonu
1 jajko
1 czubata łyżka śmietany 18%
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
2 średnie jabłka, obrane, "wypatroszone" z gniazd nasiennych i pokrojone na małe kawałki

1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Wykładamy papilotkami foremki do muffinów, chyba że używamy silikonowych.
2. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę oraz cynamon, w niedużej misce mieszamy jajko, śmietanę, mleko oraz posiekane jabłko. Wlewamy mokre składniki do suchych składników i całość mieszamy przy pomocy łyżki aż składniki się połączą, ale nie za długo - ciasto powinno być trochę grudkowate.
3. Wlewamy masę do foremek i pieczemy 25 minut w nagrzanym piekarniku. Wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy im ostygnąć a następnie wyjmujemy z foremek i studzimy całkowicie.

Krem

170g serka philadelphia
1/3 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka aromatu waniliowego
125ml śmietany kremówki (30-36%)

1. W dużej misce miksujemy razem serek philadelphia i cukier puder aż będą jednolite, dodajemy cynamon oraz aromat waniliowy i miksujemy wszystko razem.
2. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, dodajemy ją do uprzednio przygotowanej masy i mieszamy całość przy pomocy np. łyżki aż będzie jednolita. Nakładamy na wystudzone muffiny przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego. Przyozdabiamy jabłkiem z lukru plastycznego ;)

5 komentarzy:

  1. Zakochałam się w tych twoich muffinach.
    Szczególnie podobają mi się te z masłem orzechowym, chociaż... nie, są na równi z tymi drugimi. Genialne!
    I uroczo przyozdobione.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje pięknie :) Szczerze mówiąc sporo czasu zajęło mi ulepienie tych mini-ozdób dlatego bardzo cieszę się, że się podobają ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie cudowne;)
    A jeszcze te marcepanowe?
    warzywa i owocki na wierzchach,
    C-U-D-A!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam włąśnie muffinki według swojego przepisu ale z kremem cynamonowym!! Pyszności polecam!! Mój menio zjadł na gorąco!! Pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń