piątek, 25 czerwca 2010

W-niebo-biorące ciasto czekoladowo dyniowe

To ciasto należy do mojej Top 10 najlepszych przepisów. Jest bardzo bardzo bardzo bardzo bardzo... (no po prostu - "bardzo" pomnożone przez dużą liczbę) pyszne :D Najlepsze jest jeszcze lekko ciepłe, z nie do końca zastygniętą czekoladą, do tego cynamon, imbir, gałka muszkatołowa...No i dynia ! Kiedy robiłam mu zdjęcie pachniało tak obłędnie, że nie mogłam się skupić na zrobieniu zdjęcia. Nawet moja mama, człowiek, któremu naprawdę niezmiernie trudno dogodzić pod względem kulinarnym, wpadłszy do mnie żeby skosztować odrobinę ciasta i pojechać pędem dalej, po pierwszym kęsie wykrzyknęła "GENIALNE !" i nie mogła przestać dokrajać sobie kolejnych kawałków, za każdym razem obiecując sobie, że "teraz to już naprawdę ostatni". Pomimo swego może mało wykwintnego wyglądu - to ciasto uczni Was szczęśliwymi ;)

Ciasto czekoladowo dyniowe
(przepis, który mnie zainspirował jest stąd (samej książki niestety nie posiadam (może ma ktoś ochotę zasponsorować?;) po prostu znalazłam gdzieś w Internecie), mocno zmieniony przeze mnie)



Składniki na keksówkę o długości 30cm

2 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru w proszku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
200 ml oleju (np. z pestek winogron)
360g dyni (ja użyłam makaronowej) startej na tarce o średnich oczkach
1 szklanka cukru (szklanka o pojemności 250ml)
4 jajka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
125 ml mleka (ok. 3% tłuszczu)
200g czekolady mlecznej, drobno posiekanej

1. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
2.W dużej misce mieszamy mokre składniki: dynię, olej, aromat waniliowy, mieszamy całość (np przy pomocy trzepaczki), dodajemy po jednym jajku, za każdym razem po dodaniu kolejnego mieszając do momentu aż połączy się z resztą składników, dodajemy cukier, mieszamy i na koniec dodajemy mleko i też mieszamy.
3. W średniej misce mieszamy suche składniki: mąkę, imbir, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz czekoladę, mieszamy całość przy pomocy łyżki.
4. Do mokrych składników wsypujemy suche składniki, mieszamy bardzo krótko przy pomocy łyżki - chodzi tylko o to, aby składniki się połączyły - nie można mieszać za bardzo!
5.Wlewamy masę do keksówki i pieczemy 1 godzinę i 15 minut lub do suchego drewnianego patyczka.

Prawda, jakie to proste?;) Polecam!



4 komentarze:

  1. Hmmm... Moje pierwsze ciasto dyniowe było totalną, ale to totalną porażką. I w ogóle z dynią mam nienajlepsze doświadczenia. Może to ciasto zmieniłoby moje podejście?
    Tylko gdzie ja dynię znajdę?!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja do dyni też podchodziłam bardzo nieufnie, ale to ciasto jest ab-so-lut-nym hitem więc z czystym sercem mogę polecić :) Ja na swoją dynię natrafiłam w Carrefour a jak nie znajdziesz teraz to na pewno będzie można wykorzystać przepis we właściwym sezonie na dynie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. proste i niezwykle pysznie wyglądające, a połączenie czekolady i dyni zaciekawiło mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak genialnie opisałaś to ciasto, że mam na nie wielką ochotę.. poczekam na dynię do jesieni. i będzie.

    OdpowiedzUsuń