sobota, 13 marca 2010

Iście niebiański tort, na przywołanie wiosny

Z okazji imienin mojej babci postanowiłam zrobić tort, który jest mocno "wiosenny". Zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Doskonałe połączenie marchewek, pomarańczy, mango i bananów ( podobno według dyrektyw unijnych marchew to owoc, więc można powiedzieć, że jest to ciasto owocowe ;)), do tego biała czekolada i pistacje. Ciasto jest dość mokre, ale nie przesadnie, jednym słowem niebo w gębie !
Jeśli by się pokusić o przystrojenie go na przykład czekoladowymi jajkami, można go potraktować jako niestandardowy tort na Wielkanoc :)
Tort Wiosenny
(inspiracją był przepis znalezionych w marcowym numerze Soli i Pieprzu )

Składniki na tortownicę o średnicy 24 -26 cm

Marchewkowy biszkopt

300g marchwi, już umytej , obranej i startej na tarce o małych oczkach
5 jaj
250g drobnego cukru
sok i skórka starta z 1 pomarańczy
80g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g drobno zmielonych migdałów ( na przykład w malakserze)
1/2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu ( ja wolę kardamon bo jest bardziej wyrazisty)

Mus owocowy

3 łyżeczki żelatyny
2 banany
2 mango - dość dojrzałe czyli powinniśmy je kupić co najmniej na kilka dni przed zrobieniem tortu, żeby mogło dojrzeć.
250g śmietanki 36%
100g białej czekolady
80g cukru

Dekoracja

50g zmielonych pistacji - przed zmieleniem trzeba je przepłukać wodą żeby zmyć sól



Biszkopt
żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę , dodajemy skórkę pomarańczową i miksujemy aż połączy się z masą. Mąkę, proszek do pieczenia, migdały, i cynamon/kardamon mieszamy i wraz z marchwią dodajemy do kremu z żółtek, całość miksujemy aż będzie jednolita. Wlewamy sok z pomarańczy i jeszcze krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę z białek dodajemy po trochu do masy z żółtkami, delikatnie mieszając. Całość przekładamy do tortownicy i pieczemy 60 minut w temperaturze 160 stopni. Gdy po wyjęciu z piekarnika ciasto ostygnie, kroimy je na pół.


Mus
Banany i mango obieramy ( z mango wyjmujemy pestkę) a następnie kroimy je na kawałki i miksujemy. Czekoladę kroimy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej bądź w mikrofali, następnie wlewamy do masy owocowej. żelatynę wsypujemy do 1/4 szklanki ciepłej wody, mieszamy i chwilkę rozpuszczamy, następnie wlewamy do masy owocowej i dokładnie mieszamy. Śmietanę zaczynamy ubijać, jak jeszcze nie do końca ubita, dodajemy cukier i ubijamy do końca, aż będzie sztywna. Delikatnie mieszamy ubitą śmietanę z masą owocową.


Przygotowanie
Jedną część biszkoptu kładziemy na paterze, smarujemy równowiernie połową musu owocowego i przykrywamy drugą częścią biszkoptu ( wygodnie jest położyć drugą część biszkoptu na talerzu i potem zsunąć ją z talerza na pierwszą, już posmarowaną, część biszkoptu). Na wierzchu smarujemy resztą musu i odstawiamy do lodówki na ok 4 godziny. Po wyjęciu z lodówki tort obsypujemy pistacjami.

3 komentarze:

  1. Ciekawe polaczenie, korci mnie, by zrobic taki tort i przekonac sie, jak smakuje...
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. cudnie wiosenny i pomarańczowy

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten tort jest po prostu niesamowity! Niezwykłe połączenie składników zarówno w biszkopcie jak i w kremowej masie jest nowatorskie, odważne i niesamowicie pyszne. Polecam!

    OdpowiedzUsuń