piątek, 5 marca 2010

Key Lime Pie - ciasto tak dobre, że aż niemożliwe

Na wyjeździe do Francji M&M opowiadały mi o Key Lime Pie niemalże z wypiekami na twarzy, dlatego stwierdziłam, iż należy je bezzwłocznie przetestować. Ciasto to okazało się tak gigantycznym sukcesem na ostatnio urządzonej sesji pieczenia u Karo, że postanowiłam upiec je ponownie.

Ciacho pochodzi z florydy, gdzie oryginalnie robiło się je z kondensowanego słodkiego mleka, z powodu braku możliwości przechowywania świeżego mleka. Podczas reakcji skondensowanego mleka z sokiem z limonek masa się ścinała dzięki czemu ciasta ( przynajmniej teoretycznie) nie trzeba było piec. Obecnie jednakże ciasto ląduje w piekarniku.

Panie i Panowie, mam przyjemność przedstawić Wam :



Key Lime Pie

(przes powstał z połączenia dwóch przepisów ( tego i tego) i pozmieniania ich tak, żeby wyszło to, co chciałam, żeby wyszło )

Ilość składników na formę do tarty o średnicy ok 26 cm

Spód

150g ciastek maślanych lub typu digestive
90g masła

Masa na nadzienie

1 puszka skondensowanego słodzonego mleka ( ok. 450 -530ml)
4 żółtka
sok wyciśnięty z 4 limonek

Wierzch ciasta

4 białka
100g drobnego cukru
szczypta soli,

1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Ciastka kruszymy(np. w moździerzu) i mieszamy z rozpuszczonym maslem. Mase z ciasteczek i masła przekładamy do formy, trochę ugniatamy np. dnem szklanki lub po prostu dłonią można zrobić niewysoki brzeg. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut, po tym czasie wyjmujemy i studzimy.

2. Miksujemy żółtka, następnie dodajemy do nich skondensowane mleko, miksujemy, teraz dodajemy sok z limonek i nadal miksujemy aż składniki się całkowicie połączą. Masę wylewamy na podpieczony spód i wyrównujemy, pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia.

3. Miksujemy białka ze szczytpą soli, gdy trochę się już ubiją zaczynamy dodawać po łyżce cukier i ubijamy aż do całkowitego ubicia białek. Następnie wykładamy masę na ostudzone ciasto i całość pieczemy w 150 stopniach przez ok 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno trochę ostygnąć zanim zostanie zjedzone.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Agata... zapłacę Ci dowolną sumę pieniędzy, oddam duszę i sprzedam rodziców za kawałek tego ciasta!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie czepiam się, ale w składnikach na wierzch ciasta powinny być białka zamiast żółtek ;)

    Ciasto wygląda przeapetycznie, mam na nie wielką ochotę, i chyba kupię limonki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jasne, że powinny tam być białka, dzięki za uwagę :) już poprawiłam

    OdpowiedzUsuń
  4. gdy coś jest zachwalane z wypiekami na twarzy
    to musi byc pyszne
    :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto idealne dla wielbicieli slodkosci :) amerykansko-slodkie ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń