piątek, 26 marca 2010

W tęsknocie za... truskawkami

Kiedy je zobaczyłam, takie fantastycznie czerwone, zawierające w sobie obietnicę truskawkowej uczty, poprostu nie mogłam się im oprzeć. I tak, truskawki wylądowały w mojej kuchni :) Dziś zapraszam na szybką tartę z truskawkami i kremem z twarożku. Fantastyczne ciasto na coraz cieplejsze dni.

Tarta z truskawkami i kremem z twarożku

(inspiracją był przepis z "Doskonałej Kuchni Polskiej" Marka Łebkowskiego)


Składniki na formę do tarty o średnicy ok 24-26 cm

Na kruchy spód:

180g mąki
120g masła
60g cukru pudru
1 solidna łyżka śmietany

Nadzienie :

ok. 500g truskawek
200g waniliowego twarożku homogenizowanego (można też użyć zwykłego twarożku zmieszanego z 1 łyżką cukru waniliowego)
60g cukru pudru
100 ml śmietanki 36%
100g dżemu morelowego, malinowego lub innego jaki lubimy
2 łyżki likieru na przykład amaretto

Robimy kruche ciasto : Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z cukrem, masło kroimy na nieduże kawałki i wrzucamy do mąki, mąkę wcieramy w masło, dokładnie rozcierając palcami grudki tak aby powstały drobne okruchy, dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto formując je w kulę którą następnie zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok 15 minut.
Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy ją ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem i pieczmy ok 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dżem nakładamy do niedużego naczynia dodajemy do niego likier i mieszamy energicznie przez kilka minut. Tą mieszaniną smarujemy równowiernie lekko ostudzony spód tarty.
Truskawki płuczemy i przekarawamy wzdłuż na pół, następnie połówki truskawek układamy na posmarowanym dżemem spodzie.
Śmietankę ubijamy i mieszamy delikatnie z cukrem pudrem i twarożkiem homogenizowanym. Krem rozsmarowywujemy na truskawkach. Pod koniec zostało mi jeszcze kilka truskawek które zmiksowałam i zrobiłam wzór z kropek na wierzchu tarty oraz na brzegu.

4 komentarze:

  1. Mniam. Aż mi się czegoś wiosennego zachciało... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja ostatnie również nie potrafiłam odmówic sobie pudełeczka truskawek
    wydałam całe 6,99 ale warto było..
    zjadłam bez niczego:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :) niech no tylko zacznie się prawdziwy sezon na truskawki to zacznę szaleć :) mam pytanie, czy ten twarożek to taki jak Danio ma być czy jakiś inny, gęściejszy?

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie był dokładnie Danio:) jeśli jednak ktoś woli użyć trochę gęściejszego twarożku to myślę, że nie ma ku temu przeciwwskazań ;)

    OdpowiedzUsuń