piątek, 30 lipca 2010

Hummus - tahini, cieciorka, cytryna, czosnek

Takie proste, a takie dobre! Czyli ciąg dalszy zachwytu nad wszystkim, co wystarczy razem zblendować i już, gotowe :) Ten hummus jest odrobinę ostry, taki "konkretny". Ale oczywiście można go zmodyfikować na mniej wyrazistą wersję - po prostu dodać więcej cieciorki. Hummus nadaje się do wielu rzeczy - jako dip do nachos albo chrupiących grzanek, jako dodatek np. do nadzienia do tarty, albo do spaghetti z jasnym sosem.
W każdym razie według ok. 15 respondentów, którzy osobiście go testowali, hummus zdecydowanie daje radę :)

Hummus - tahini, cieciorka, cytryna, czosnek
(przepis stąd, odrobinę zmieniony przeze mnie + moje komentarze)

Składniki:

1 i 1/4 puszki (chodzi o puszkę o wadze 400g) cieciorki - można dodać więcej jeśli ktoś woli hummus delikatniejszy w smaku
125ml - pół szklanki tahini - pasty z utartego sezamu (przed nałożeniem tahini ze słoiczka należy najpierw dokładnie wymieszać jego zawartość łyżką)
140ml soku z cytryny, świeżo wyciskanego
4 duże ząbki czosnku
szczypta soli
4 łyżki wody

Ewentualnie do podania:
pieprz
słodka papryka w proszku
odrobina oliwy extra virgin

1. Cieciorkę odsączamy z zalewy, następnie płuczemy wodą i odsączamy raz jeszcze a następnie obieramy ją z delikatnej skórki, która ją powleka - (tak tak, cieciorka ma skórkę!) w tym celu wcale nie trzeba je gotować, wystarczy lekko ścisnąć cieciorkę między palcami, a skórka sama zejdzie. Obraną cieciorkę odstawiamy na razie na bok.
2. W blenderze miksujemy razem tahini i sok z cytryny aż uzyskamy puszystą, kremową masę o białym kolorze.
3. Następnie dodajemy ząbki czosnku oraz sól i całość również miksujemy. Teraz (kolejność jest ważna, nie należy wrzucać wszystkich składników na raz) dodajemy garść cieciorki i miksujemy całość na gładką masę.
4. Kontynuujemy dodawanie po trochu cieciorki, po każdym dodaniu dokładnie miksując całość. Na koniec dodajemy wodę i również blendujemy całość.
5. Przekładamy hummus do naczynia i od razu podajemy np. z nachos lub grzankami. Jeśli ktoś lubi można na wierzch hummusu nalać odrobinę oliwy extra virgin i doprawić jeszcze np. pieprzem, papryką etc. ale ja tego nie robiłam bo jak napisałam wyżej był i bez tego dość wyrazisty w smaku.

2 komentarze:

  1. Robiłyśmy już raz hummmus i był naprawdę świetny. Warto byłoby to powtórzyć... ;D
    Pozdrawiamy i dodajemy do obserwowanych ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda! ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń