Bardzo, bardzo polecam :)
Kruche ciastka III - przepis rodzinny
Składniki na ok. 40 ciastek:
250g margaryny (np. Kasia)
500g mąki krupczatki (do kruchych ciast sprawdza się znakomicie) - odejmujemy od tego 2 łyżki mąki i zamiast nich dajemy:
2 łyżki mąki kartoflanej
1 szklanka cukru
3 żółtka
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1.Wszystkie składniki przekładamy na blat : usypujemy górkę z mąki krupczatki, mąki kartoflanej, cukru i proszku do pieczenia, robimy w niej zagłębienie w którym umieszczamy żółtka i jajko oraz posiekaną margarynę i zagniatamy z nich ciasto.
2. Ciasto dzielimy na 2 części, zawijamy je w folię plastikową i chowamy do lodówki na ok 2 godziny.
3. Po tym czasie rozwałkowujemy je dość cienko i wykrawamy ciastka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pieczemy ok 4-5 minut, aż zrobią się złociste.
4. Gdy wystygną lukrujemy je lukrem z TEGO przepisu lub też polewamy gotową polewą czekoladową i przyozdabiamy w dowolny sposób.
Jakie fajne te ciacha i tak slicznie udekorowane!:))
OdpowiedzUsuńmy też mamy rodzinny przepis na kruche ciastka.
OdpowiedzUsuńchyba tak, jak w USA na swoje apple pie, choc chip cookies etc, to u nas jest zawsze przepis na kruche. :]
lubię smaki dzieciństwa :) Twoje wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńte domowe ciasteczka, te ze wspomnieniami są naj naj
OdpowiedzUsuńPewnie, że najlepsze są smaki dzieciństwa. Smaki mają to do siebie, że potrafią jednak przenosić w czasie :)
OdpowiedzUsuń