wtorek, 27 lipca 2010

Wyśmienita tarta z morelami i musem czekoladowym na pistacjowym spodzie

Ta tarta oprócz tego, że wygląda całkiem przyjemnie, jest też super pyszna - ja osobiście wprost kocham morele i mogłabym jej jeść w każdej postaci przez cały rok a skoro udało mi się dopaść ostatnie morele w sklepie postanowiłam zrobić tartę, która ostatnio za mną chodziła - tarta z morelami i musem czekoladowa na pistacjowym spodzie. Spód jest bardzo bardzo kruchy, taki jak lubię, musu użyłam tylko ok. 3/4 z przepisu poniżej bo wolałam żeby tarta była bardziej owocowa niż czekoladowa ale spokojnie można użyć całej porcji :) Tarta z gatunku tych szybko-znikających ;)

Tarta z morelami i musem czekoladowym na pistacjowym spodzie
(przepis stąd, właściwie jedynie go przetłumaczyłam, zmiany są bardzo drobne + moje komentarze)

Składniki na 2 tarty: 1 dużą o średnicy 25 cm i jedną mniejszą o średnicy 10cm

Spód
240g mąki pszennej
65g pistacji (ważonych bez łupinek)
50g cukru
98g zimnego masła
1 żółtko
3-4 łyżki zimnej wody
do posmarowania gotowych spodów: 70g gorzkiej czekolady

1. Do malaksera lub siekającej przystawki blendera wsypujemy cukier, pistacje, i 100g mąki, mielimy wszystko razem aż pistacje będą drobno zmielone. Wsypujemy otrzymaną mieszankę do miski i dodajemy do niej pozostałą część mąki, całość mieszamy.
2. Do mieszanki mąki, cukru i pistacji dodajemy masło posiekane na nieduże kawałki. Przy pomocy widelca lub pastry blender'a wcieramy masło w mieszankę mąki aż otrzymamy nieduże okruchy.
3. Do okruchów dodajemy żółtko oraz 2 łyżki wody i szybko zagniatamy całość, jeśli ciasto jest za suche dodajemy jeszcze 1-2 łyżki wody.
4. Owijamy ciasto folią plastikową i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę żeby się schłodziło.
5. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, formy do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem (urywamy po kawałku ciasta i wyklejamy nim spód).
6.Ciasto w formach nakłuwamy kilkukrotnie widelcem i przykrywamy okręgami wyciętymi z papieru do pieczenia, lekko dociskając papier do ciasta. Następnie wstawiamy tarty do piekarnika rozgrzanego do 215 stopni na 15-20 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika studzimy tarty całkowicie, rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali i smarujemy dna tart rozpuszczoną czekoladą np. przy pomocy łyżki lub kuchennego pędzla. Pozostawiamy do stężenia czekolady.

Mus czekoladowy
340g gorzkiej czekolady
4 żółtka
240ml mleka
160ml śmietanki 30% lub 36% (do ubijania)

1. Czekoladę wkładamy do średniej wielkości miski, nad czekoladą umieszczamy sito.
2. Żółtka ubijamy w oddzielnej misce.
3. Mleko podgrzewamy w małym rondlu na niedużym ogniu, mieszamy aby nie utworzył się kożuch, gdy zacznie lekko bulgotać (ale nie gotować się) zdejmujemy mleko z ognia i zaczynamy wlewać je cieniutkim strumyczkiem do żółtek, cały czas dość szybko miksując żółtka.
4. Gdy żółtka i mleko się połączą przelewamy je z powrotem do rondla i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając dokładnie całość i nie pozwalając przywrzeć masie do dna rondla. Gdy masa będzie gęsta na tyle aby móc oblepić łyżkę (tzn nie spływa z łyżki) zdejmujemy od razu garnek z ognia. W przypadku gdybyśmy otrzymali zamiast gęstej masy coś, co wygląda trochę jak dziwna jajecznica też nie należy się przejmować ;)
5.Przelewamy masę żółtkowo-mleczną przez sito do czekolady, jeśli zostaną nam grudki na sicie to też przecieramy je przez sito do czekolady. Mieszamy kilka razy czekoladę i masę żółtkową i zostawiamy na kilka minut żeby czekolada mogła się rozpuścić i połączyć z masą żółtkową.
6. Po tym czasie miksujemy masę czekoladową i zostawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.(jeśli za bardzo nam się wystudzi i zastygnie wtedy wstawiamy na chwilkę do mikrofali żeby ją ogrzać i masa znów będzie gęsta)
7. Gdy masa czekoladowa ostygnie ubijamy na sztywno śmietankę i dodajemy do niej po trochu masy czekoladowej, delikatnie mieszając całość. Gdy wymieszamy śmietankę z masą nakładamy ją na spody tart i wstawiamy do lodówki na ok 4 godziny.

Do przystrojenia:
12 moreli
pistacje, drobno posiekane
drzem morelowy, podgrzany (ja nie używałam)

1. Na musie czekoladowym rozkładamy pokrojone w cienkie plastry morele, następnie smarujemy je podgrzanym dżemem morelowy i obsypujemy posiekanymi pistacjami.

Smacznego! :)


3 komentarze: