Najlepiej zrobić go tuż przed tym, jak będzie podawany, ponieważ jednym ze składników są kostki lodu - wtedy będzie dobrze schłodzony. Jeśli nie wypijemy całego od razu - należy przechowywać go w lodówce, z położonymi na wierzchu kawałkami cytrusów - awokado wystawione na powietrze lekko brązowieje a gdy przykryjemy napój np. kiwi czy cytryną zapobiegniemy temu.
Shake z kiwi, awokado, banana, mleka kokosowego oraz zielonej herbaty
(pomysł na przepis stąd, trochę zmieniony przeze mnie)
Składniki na 4-5 bardzo dużych shake'ów lub około 10-12 małych:
4 kiwi - wydrążony miąższ
2 dojrzałe awokado - wyjęta pestka i wydrążony miąższ
1 banan, obrany i pocięty na nieduże kawałki
ok. 70 ml. zaparzonej dość mocnej dobrej zielonej herbaty, ostudzonej
1 puszka mleka kokosowego (ok. 400ml)
1 łyżeczka imbiru w proszku
sok z połówki cytryny (jeśli wolimy mniej gęsty shake można dodać więcej)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 szklanki kostek lodu
Do przybrania:
wiórki kokosowe
plasterki kiwi
1. Najpierw kruszymy kostki lodu w blenderze na bardzo drobne kawałki.
2. Następnie wrzucamy do blendera resztę składników i miksujemy wszystko razem na gładką, jednolitą masę (chyba, że ktoś woli jak ma większe kawałki owoców w napoju).
3. Nalewamy shake do wysokich szklanek i ozdabiamy plasterkami kiwi oraz wiórkami kokosowymi i od razu podajemy.
i ja planuję wrzucenie awokado do słodkiego koktajlu.. niebawem. będzie pysznie i zielono :-)
OdpowiedzUsuńWow, jaki śliczny zieloniutki kolor:)
OdpowiedzUsuń