Placki ziemniaczane z cukinią, fetą i parmezanem
(przepis stąd, zmiany są bardzo drobne więc 99% cytuję)
1 kg ziemniaków
2 średniej wielkości cukinie
2-3 ząbki czosnku
2 jajka
1/2 szkl. mąki
100 g greckiej fety
40g parmezanu, lub innego twardego sera typu parmezan, świeżo startego
1/2 szkl. posiekanej świeżej mięty cytrynowej lub zwykłej mięty lub bazylii
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pieprz do smaku
sól
olej do smażenia
1.Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Umytą i osuszoną cukinię (razem ze skórką) zetrzeć osobno, również na tarce o drobnych oczkach.
2. Ziemniaki i cukinię lekko osolić, i pozostawić na kilka minut, by warzywa puściły sok. Porządnie odcisnąć i razem wymieszać w dużej misie.
3.Wbić jajka i wyciśnięte ząbki czosnku – wymieszać. Dodać mąkę, pokruszoną fetę, starty parmezan, oraz miętę.
4.Doprawić pieprzem oraz papryką. Wszystko ponownie dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dosolić do smaku.
5. Nakładać po ok. 2 pełne łyżki na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, lekko przyklepać łyżką właśnie nalaną masę na placek tak, żeby była dość cienka (jeśli będziemy robić grube placki to w środku będa surowe) i smażyć z obu stron na złoto.
Feta z cukinią lubią się bardzo, to już wiem :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się zestaw składników na placuszki. tym bardziej że u mnie cukinia wraca do łask;)
OdpowiedzUsuńMniam, jakie apetyczne te placuszki!:))
OdpowiedzUsuńPorywam jednego:)
sa jeszcze?
OdpowiedzUsuńSą wpadajcie ;)
OdpowiedzUsuńprzeciez ja mam fete w lodowce... musze w koncu ja wykorzystac! ... (o ile sie nie przeterminowała bo u mnie zapomina sie o istnieniu rzeczy w dolnych szufladkach lodowki ;/)
OdpowiedzUsuńsuper placki, bardzo lubie takie smaki:) wygladaja smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMuszę odkryć tą nową jakość plackowości, bo wygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńSwietnie wygladaja te placki, zawsze mila odmiana
OdpowiedzUsuńZ fetą i cukinią z pewnością bardzo by mi smakowały :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń