Truskawkowo - sernikowe ciasto z migdałową kruszonką
(przepis stąd, trochę zmieniony przeze mnie)
Składniki na formę do pieczenia o średnicy 24cm:
Kruszonka i spód
2/3 szklanki brązowego cukru
280g mąki pszennej150g płatków owsianych typu błyskawicznych
140g migdałów, bardzo drobno zmielonych
1 łyżeczka aromatu waniliowego
170g masła, roztopionego
Nadzienie sernikowe
250g serka Philadelphia
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Nadzienie truskawkowe
500g truskawek, umytych, obranych i pokrojonych w ćwiartki
2/3 szklanki cukru
60ml wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki zimnej wody
2 łyżki soku z cytryny
1. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Formę do pieczenia o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
2. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki na kruszonkę, następnie wlewamy do nich masło i całość mieszamy przy pomocy widelca tak aby powstały grudki wielkości zielonego groszku. 3/4 mieszanki wsypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i przyciskamy mocno do dna formy np. przy pomocy szklanki lub dłoni, tak aby powstał spód. Wstawiamy spód do nagrzanego piekarnika i pieczemy 8 minut.
3. Gdy spód stygnie robimy nadzienie sernikowe: w niedużej misce miksujemy ser Philadelphia aż będzie puszysty (ok 2-3 minuty) następnie dodajemy jajko i miksujemy całość aż do połączenia się składników, wtedy dodajemy drugie jajko i również miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy cukier i wlewamy aromat waniliowy oraz sok z cytryny i całość miksujemy na jednolitą masę. Wlewamy masę sernikową na podpieczony spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na ok 12-15 minut (do momentu gdy sernik zacznie się ścinać).
4. Gdy sernik siedzi w piekarniku robimy nadzienie truskawkowe: do średniej wielkości rondla wkładamy truskawki, dodajemy 60ml wody oraz cukier, podgrzewamy całość na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
5.Następnie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i wlewamy ją do masy truskawkowej, cały czas mieszając. Zwiększamy ogień i gotujemy całość przez ok 2 minuty, wlewamy sok z cytryny i całość mieszamy a następnie wylewamy na nadzienie sernikowe i wyrównujemy wierzch a następnie wstawiamy ciasto na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu ciasta z piekarnika posypujemy je od razu pozostałą częścią kruszonki i pieczemy jeszcze 15 minut lub do momentu gdy kruszonka się lekko przybrązowi a masa truskawkowa będzie troszkę wyłazić bokami.
6. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika pozwalamy mu całkowicie ostygnąć a następnie wstawiamy do lodówki na 2-4 godziny.
Ciasto dobrze się kamufluje na talerzu ;)
Gdyby ktoś postawił przede mną ciasto z taką ilością kruszonki, chyba zeszłabym z tego świata ze szczęścia i radości :D
OdpowiedzUsuńNareszcie ktoś, kto podziela do niej moją miłość!
świetne!
OdpowiedzUsuńkocham kruszonkę:D
ile kalorii :D pycha!
OdpowiedzUsuńnie ma to jak 2 konta w tym 1 nieuzywane ... ta wyżej to ja ;P
OdpowiedzUsuńta migdałowa kruszonka działa na moje zmysły ;P
OdpowiedzUsuńHaha ;) Motto tego ciasta: "Mam duużo kruszonki i nie zawacham się jej użyć!"
OdpowiedzUsuńser, truskawki, kruszonka. mniam!
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie, aż chce się spróbować;D
OdpowiedzUsuńser.. truskawki.. i ta cudowna kruszonka.
OdpowiedzUsuńale to musi być pyszne i bardzo fajnie się prezentuje
OdpowiedzUsuńzrobiłam z jagodami , właśnie w lodówce jest , później napiszę jak smakuje
OdpowiedzUsuńhttp://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=8899&view=findpost&p=1008281
OdpowiedzUsuńpyszne
Bardzo się cieszę, że się pysznie udało! :)
OdpowiedzUsuń