Mrożone muffiny o smaku banan-czekolada-masło orzechowe
(przepis stąd, minimalnie zmieniony + moje uwagi)
Składniki na 8 muffinów:
3 banany
3-4 łyżki czubate kremowego masła orzechowego
70ml miodu / syropu klonowego
2-3 łyżki naturalnego kakao
1. Przygotowujemy formę do muffinów - najłatwiej użyć silikonowych foremek które ustawimy na np niedużej blaszce którą można wsunąć do zamrażalnika ale można również skorzystać z klasycznej metalowej formy ( o ile zmieści nam się do zamrażalnika) - wtedy papilotki smarujemy w środku odrobiną tłuszczu.
2. Wrzucamy do blendera wszystkie składniki i miksujemy razem, sprawdzamy czy taki smak nam odpowiada (moczymy łyżeczkę, czysty palec w masie i próbujemy;), ewentualnie dodajemy więcej masła orzechowego, miodu lub kakao i jeszcze raz miksujemy całość
3. Nakładamy masę do foremki/foremek na muffiny i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny.
4. Wyjmujemy z zamrażalnika na ok 10-15 minut przed podaniem (muszą trochę zmięknąć bo inaczej będą niemalże twarde jak kamień). Ewentualnie podajemy do nich bitą śmietanę lub owoce.
Orchidea Muffinolubna
I tyle zostało z muffina ;)
ale super pomysł :):) m
OdpowiedzUsuńorchidea muffinolubna:)ja jestem dziewczyna muffinolubna, swietny pomysl na deser.
OdpowiedzUsuńcudowne są!
OdpowiedzUsuńsuper przepis na muffiny z lodowki:) wygladaja smacznie:)
OdpowiedzUsuńBrzmi interesująco.
OdpowiedzUsuńciekawy przepis;D zapiszę sobie;) pięknie wyglądają;))
OdpowiedzUsuń