5 minutowa zupa z awokado
(przepis inspirowany przepisem stąd)
Składniki na 2 osoby:
2 małe dojrzałe awokado (jeśli te, które kupiliśmy są niedojrzałe i chcemy żeby szybko nam dojrzały należy zawinąć je w folię aluminiową i schować w ciemnym miejscu, np do szuflady na 3 dni, po tym czasie będą dojrzałe)250ml rosołu drobiowo-wołowego, ciepłego ale nie wrzącego
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
czerwona papryka do przyprawienia
ewentulanie do podania : grzanki (przepis na grzanki do zupy podawałam kiedyś o tu),
2-3 łyżki śmietanki 30% do "ochrzczenia" zupy jeśli ktoś lubi
1. Awokado myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę. Wydrążamy miąższ przy pomocy łyżki. Miąższ umieszczamy w malakserze lub miksujemy blenderem ręcznym na puree.
2. Do średniego naczynia wlewamy bulion, dodajemy do niego puree z awokado, całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wkrapiamy sok z cytryny i przyprawiamy papryką, mieszamy wszystko razem. Wlewamy na talerze i zajadamy :) (Zupę podaje się na ledwo ciepło lub na chłodno)
Ja to od razu po kolorze widzę, że jest genialna. No i to awokado, które kocham miłością przeogromną a niezmierną. ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
ooo! chętnie spróbuję. już widzę, co będę szamać w weekend ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zielony i chyba namówiłaś, aby spróbować ;D
OdpowiedzUsuń