poniedziałek, 12 lipca 2010

Mini serniczki z ciasteczkami Oreo

Przede wszystkim chciałam się pochwalić (nie mogę się powstrzymać niestety) - obroniłam się dziś rano na piękną soczystą 5 :) Czyli mam tytył bakałarza -nie mylić z baklawą, bakłażanem, kałamarzem, kabalarzem ani niczym innym ;)

A wracając do rzeczywistości, prezentuję dziś nie dość, że śliczne (w moim mniemaniu) to jeszcze chyba najlepsze serni(cz)ki jakie jadłam, szczerze! Delikatny sernik z kawałeczkami ciasteczek Oreo, odrobina bitej śmietany i na to "wisienka na torcie" w postaci Oreo raz jeszcze. Bardzo, bardzo polecam! Dodatkowo są cudownie proste i szybkie w zrobieniu.
Ciasteczka Oreo (w moim przypadku niestety nie klasyczne Oreo ale takie oblane jeszcze dodatkowo czekoladą, bo innych nie mogłam dostać) można zastąpić dowolnymi czekoladowymi markizami z nadzieniem waniliowym albo zwyczajnymi markizami z nadzieniem czekoladowym (u mnie spody są właśnie z takich ciastek (dokładnie - Pieguski Markizy) a jedynie właściwe nadzienie jest z Oreo) - muszą mieć jedynie taką wielkość, aby zmieścić się swobodnie i w całości na dnie papilotek do muffinów.

Mini serniczki z ciasteczkami Oreo
(przepis jest stąd, minimalnie zmieniony + moje komentarze i uwagi)

Składniki na 14 serniczków (ilość składników można też podwoić i będziemy mieć ok 30 serniczków) :

500g twarogu zmielonego na sernik (gotowego z wiaderka)
14 ciasteczek Oreo na spody serników + 7 ciasteczek na wierz serników (można kupić w Kuchniach Świata lub np. na allegro, lub zasątpić zwykłymi ciasteczkami typu Markizy (patrz komentarz na początku wpisu)
1/4 szklanki cukru - jeśli używamy ciasteczek Oreo, które same w sobie są dość słodkie, jeśli używamy innych ciastek - 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 duże jajka
125ml śmietany 18%
125ml śmietanki kremówki 36%

serniczki w przekroju, dosłownie :)

1. Formę do muffinów wykładamy dobrej jakości papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni.
2. Na dno każdej papilotki kładziemy po jednym ciastku/markizie - ciastka powinny swobodnie mieścić się na dnie papilotek - nie mogą być za duże.
3.W dużej misce miksujemy mikserem twaróg z aromatem waniliowy na jednolitą, puszystą masę. Wsypujemy cukier i miksujemy jeszcze przez chwilę nadal. Wbijamy po jednym jajku do masy serowej, po dodaniu każdego miksując dokładnie całość. Dodajemy śmietanę 18% i jeszcze raz dokładnie miksujemy całość na jednolitą masę.
5. Kruszymy ciasteczka/markizy na niewielkie kawałki - np. w przystawce miksującej lub wkładamy je do zamykanego plastkiowego worka i rozgniatamy je wałkiem - chodzi o to, żeby je pokruszyć na trochę mniejsze kawałki ale nie aż tak żeby zrobić z nich jednolitą masę
6. Wsypujemy pokruszone ciastka do masy sernikowej i mieszamy delikatnie całość przy pomocy łyżki. Rozlewamy masę równomiernie pomiędzy papilotki do muffinów.
7. Wstawiamy serniczki do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i pieczemy w takiej temperaturze przez 16 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 8 minut. Po tym czasie wyjmujemy serniczki z piekarnika i studzimy przez ok 5 minut w formie, następnie wyjmujemy z formy i układamy np. na talerzu, studzimy całkowicie. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki, ubijamy śmietankę 36% i przyozdabiamy je śmietaną (np. wyciśniętą z worka cukierniczego) oraz połówkami ciasteczek/markiz (ciasteczka/markizy przekrajamy dużym, nożem). I gotowe :)

Zaraz po upieczeniu
 Oreo
Spód z markiz
Masa sernikowa i pokruszone Oreo

5 komentarzy:

  1. Moje serdeczne gratulacje! Jak najwięcej sukcesów życzę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. przede wszystkim wielkie gratulacje!!! a serniczki smakowicie wygladaja!

    OdpowiedzUsuń
  3. serniczki są cudne
    ale pierwszy akapit tego wpisu przebija wszystko.. gratuluję!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie spotkałam się z Oreo. A żałuję straszliwie, bo Twój opis ogromnie zachęca do upieczenia z nimi serniczków.

    Gratluluję udanej obrony! :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń