sobota, 24 lipca 2010

Dip z awokado, suszonych pomidorów, migdałów i pestek dyni

Baardzo ciekawy dip. Początkowo podchodziłam trochę sceptycznie do pomysłu zrobienia dipu, czyli czegoś o raczej kremowej konsystencji, z orzechów - okej, moczonych przez całą noc ale mimo wszystko. W każdym razie dip udał się śpiewająco i mogę uznać swoje obawy za nieuzasadnione :)
Dodatkowo po małych modyfikacjach oprócz po prostu maczania w nim chleba/nachos/pity można też użyć go jako swego rodzaju pesto do makaronu lub pysznego (naprawdę ekstra!) nadzienia do tarty. Suuuper, a ile możliwości kombinacji różnych orzechów, oliw, fasolek itd. itp.

Dip z awokado, suszonych pomidorów, migdałów i pestek dyni
(przepis bazowy stąd ale mocno się nad nim poznęcałam)
Składniki:

225g migdałów
50g pestek dyni
sok pomarańczowy
2 małe awokado, dojrzałe (jeśli nie są dojrzałe należy je zawinąć w folię aluminiową i schować w ciemne miejsce np. do szuflady na 2-4 dni), przekrojone na pół, wyjęte pestki
10 suszonych pomidorów
sok z 1 cytryny
ok. 5 łyżek oliwy extra virgin
ok. 5 łyżek oliwy ze słoika w którym pływały suszone pomidory
6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
3 łyżki miodu
1 łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, mała garść świeżej bazylii -do przyprawienia

1. Migdały i pestki dyni wsypujemy do małej miski i zalewamy taką ilością soku pomarańczowego aby je zakryła (ok. 250-300ml). Zostawiamy orzechy i pestki do namoczenia w soku na całą noc.
2. Po tym czasie odsączamy orzechy i pestki z soku pomarańczowego (nie wylewamy soku tylko zostawiamy na później)
3. Umieszczamy orzechy i pestki w malakserze i miksujemy chwilę, dolewamy trochę soku i miksujemy dalej - robimy tak dopóki nie uzyskamy kremu z orzechów:
 
4. Miksujemy miąższ z obu awokado, suszone pomidory, sok z cytryny, oliwę z oliwek, oliwę w której pływały pomidory, czosnek, miód, ocet oraz sól i zioła do przyprawienia.
5. Mieszamy pastę z orzechów z pozostałymi zmiksowanymi składnikami
6. W zależności od tego jak chcemy, żeby był przyprawiony, dodajemy odpowiednio więcej przypraw, jeśli chcemy, żeby był mniej gęsty dodajemy więcej oliwy lub np. odrobinę śmietany 18%. Przechowujemy w lodówce skropiony na wierzchu sokiem z cytryny lub przykryty plasterkami cytryny.
7. Jeśli chcemy przerobić go na nadzienie do tarty dodajemy 2 jajka, 4 łyżki śmietany 18% oraz 100g fety, całość mieszamy i nakładamy na podpieczony spód (przepis na spód TUTAJ) a następnie pieczemy 10-15 minut w 180 stopnioch lub do momentu gdy wierzch się zetnie.

3 komentarze:

  1. ale pysznie wygląda, świetny przepis, te składniki, tak do siebie pasują... zapiszę sobie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi bardzo aromatycznie i pysznie. polubiłam ostatnio dipy z awokado, ale moje były w wersji bardzo podstawowej.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis! i zapewne smaczny:) i pasuje do wszelakiego uzytku, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń